latinica  ћирилица
20/05/2022 |  22:59 ⇒ 21/05/2022 | 08:58 | Autor: RTRS

Tegeltija se sastao sa predsjednikom Generalne skupštine UN (FOTO/VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je u Njujorku sa predsjednikom Generalne skupštine UN Abdulom Šahidom.
Tegeltija i Šahid - Foto: RTRS
Tegeltija i ŠahidFoto: RTRS

Tegeltija je istakao da je fokus razgovora bio vezan za migracije i da je podsjetio na strahove i poteškoće sa kojima se BiH susreće kada su u pitanju migracije.

- Razgovarali smo o Deklaraciji progresa. Nadamo se da će ona doprinijeti boljem i uređenijem sistemu migracija u svijetu - rekao je Tegeltija nakon sastanka.

Istakao je da je Šahida i upoznao i sa unutrašnjim odnosima u BiH i nastojanjima da se unaprijedi politički život, ali i o unutrašnjim problemima od načina kako se može predstaviti u UN do izbornog procesa.

- Pokušao sam da istaknem da BiH smatra da nije dovoljno zastupljena sa strane eksperata koji rade u UN, jer smatramo da BiH ima dovoljno obrazovanih kadrova koji bi mogli raditi u agencijama UN u Njujorku ili bilo gdje u svijetu - izjavio je Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da je od od Šahida dobio obećanje da će UN sa svojim agencijama i dalje biti na strani BiH i pružati joj podršku u svim oblastima.

Tegeltija i Šahid su razgovarali i o odnosima UN i njenih agencija sa BiH.

- UN imaju jednu od najvećih misija u BiH i angažovani su u različitim oblicima. Moramo da konstatujemo da postoji značajan oblik saradnje sa svim tim agencijama, od tzv. "Agende 2030", pa do pokušaja da se zajednički izradi strategija socio-ekonomskog razvoja BiH. Imamo veliku podršku mnogih agencija UN u BiH i na tome ćemo insistirati - poručio je Tegeltija.

Šahid je rekao je da je sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom razgovarao o potrebi saradnje i razumijevanja dinamike migracija u svakoj fazi - od porijekla, tranzita i odredište.

- Da bi se to ostvarilo bezbjedno potrebno je sarađivati sa UN - objavljeno je na Tviter profilu predsjednika Generalne skupštine UN.

Šahid je naveo da mu je drago da je upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara i razgovarao sa njim u Njujorku na marginama Međunarodnog foruma o pregledu migracija.