latinica  ћирилица
24/05/2022 |  10:33 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Sjećanje na 12 banjalučkih beba; Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi (FOTO/VIDEO)

Kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je služen parastos i položeni su vijenci povodom 30 godina od njihove smrti u Univerzitetskom kliničkom centru usljed nedostatka kiseonika koji nije mogao da bude dopremljen zbog ratnih dejstava.
Cvijanović i Dodik položili cvijeće na Spomen-obilježje "Život" - Foto: RTRS
Cvijanović i Dodik položili cvijeće na Spomen-obilježje "Život"Foto: RTRS

Parastos su služili sveštenici banjalučke Eparhije.

Foto: RTRS

Cvijeće su položili roditelji 12 beba, predsjednik Vlade Radovan Višković, delegacija Narodne skupštine, te brojne druge delegacije. 

Nakon parastosa, kod Spomen-obilježja "Život" vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili predsjednica Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, roditelji 12 beba, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, delegacija grada Banjaluka, predstavnik Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

FOTO: RTRS

Predsjednica Udruženja 12 beba Željka Tubić poručila je da je potrebno raditi sve da se više nikada i nikome ne desi ovakav strašan zločin i da stradanje 12 banjalučkih zvjezdica bude opomena za sve.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Predsjednica Srpske je istakla da institucije i građani treba da se obavežu na ono što se zove sigurna Republika Srpska u kojoj više niko nikada neće oduzeti pravo djeci da žive i imaju liječenje, da idu u dobre škole i grade sigurnu budućnost.

Predsjednica Cvijanović je poručila da nije moguće oprostiti pogrešnu odluku svjetskih moćnika prije 30 godina.

Premijer Srpske je rekao da je stradanje 12 banjalučkih beba najveći zločin na ovom prostoru, koji institucije Srpske nikada neće zaboraviti niti oprostiti svjetskim moćnicima.

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je da je očigledno da još dugo neće biti saopštenja Savjeta bezbjednosti UN u kojem se referira prema smrti 12 banjalučkih beba, ali da će se potruditi da im ukaže da bi to trebalo da urade.

Foto: RTRS

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da su "banjalučke zvjezdice" najmlađe žrtve rata u BiH i direktne žrtve sankcija i svjetskih moćnika.

Prva banjalučka beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Polaganje cvijeća na Spomen-obilježje "Život" (Foto: RTRS)

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobas izgubila je bitku za život sa 14 godina, a 14. bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.