latinica  ћирилица
24/05/2022 |  19:10 | Autor: SRNA

Rajčević: Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima strateški značaj za Srpsku

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima poseban strateški značaj s obzirom na to da je geografski disperziran u deset lokalnih zajednica širom istoka Republike sa 17 organizacionih jedinica.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Rajčević je izrazio zadovoljstvo što se danas u obilježava 30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na ponos svih sadašnjih 13.000 studenata ove visokoškolske ustanove i prethodnih 21.000 svršenih diplomaca, mastera i doktoranada koji su potekli sa ovog univerziteta.

- Vlada Republike Srpske ostaje posvećena ravnomjernom razvoju svoja dva javna univerziteta sa posebnim akcentom na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kao jedan od dva stuba akademske i naučne misli u Republici Srpskoj - rekao je Rajčević u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske od početka mandata Programom reformi sektora visokog obrazovanja posebnu pažnju posvetila Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, kroz velike investicije.

- Ulaganja u Univerzitet u Istočnom Sarajevu nikad nisu bila veća. Vlada izdvaja finansijska sredstva za izgradnju novog studentskog doma u Lukavici, izgradnju zgrada Rektorata i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i za sanaciju i adaptaciju studentskog doma na Palama, kao i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta - podsjetio je Rajčević.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske naveo je da Vlada Srpske kroz pozitivne zakonske propise iz oblasti visokog obrazovanja želi da unaprijedi taj sektor.

- Suština čitave priče o reformi visokog obrazovanja je stvaranje uslova za besplatno školovanje naših studenata na javnim univerzitetima, što je jedna od osobina sistema visokog obrazovanja isključivo Republike Srpske. Takav primjer besplatnog školovanja za sve studente koji prvi put upišu prvu godinu u prvom i drugom ciklustu školovanja ne možete naći ni u regionu niti u širem obrazovnom prostoru - rekao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, samim tim se pokazuje koliko je Vladi Republike Srpske važno visoko obrazovanje.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je danas obilježio 30 godina rada i proslavio krsnu slavu - Sveti Ćirilo i Metodije.