latinica  ћирилица
24/05/2022 |  22:29 | Autor: SRNA

Derventa: Proglašeni najljepši ćirilički rukopisi

U Derventi su proglašeni najljepši ćirilički rukopisi od 51 pristiglog na adresu Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog kulturnog društva "Prosvjeta", te pobjednicima uručene nagrade i priznanja.
Derventa: najljepšši ćirilični rukopis - Foto: SRNA
Derventa: najljepšši ćirilični rukopisFoto: SRNA

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Derventa, sveštenik Dalibor Đekić rekao je da su radovi stigli iz Republike Srpske, BiH i Srbije.

- Nismo dobili nijedan rad od učenika srednjih škola. Izbor je obavljen u dvije kategorije, i to odrasli-građani i kod učenika osnovnih škola. Čuli smo zavještanje Stefana Nemanje. Čuvajmo jezik, izgubimo li jezik izgubili smo sebe, kulturu, narod, teritoriju, prošlost i budućnost, sve smo izgubili - istakao je Đekić.

U kategoriji učenika prvo mjesto osvojila je Sofija Kovačević iz Vlasenice, drugo mjesto Maja Glumac iz Dervente, a treće Ana Petković iz Dervente.

Kovačevićeva je učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Vlasenici.

- Odlučila sam da šaljem rad na ovaj konkurs. Prvi rad koji sam poslala prije dvije-tri godine nadahnuo me da pišem dalje. Super je osjećaj biti pobjednik, srećna sam - naglasila je Kovačevićeva.

U kategoriji odraslih sve tri nagrade dodijeljene su učesnicima iz Dervente - prvo mjesto Јeleni Đurđević, zatim Anici Sarić i Bošku Gajiću.

Đurđevićeva je rekla da drugi put učestvuje na konkursu i da je opet osvojila prvu nagradu u kategoriji građana.

- Volim kada neko piše lijepo i uredno, to me baš oduševljava. Moramo svoju ćirilicu čuvati i ponositi se time - dodala je Đurđevićeva.

U Komisiji za izbor najljepših ćiriličkih rukopisa bili su profesor srpskog jezika Daliborka Malešević, akademski slikar i profesor likovne kulture Vujadin Malešević i potpredsjednik SPKD "Prosvjeta" u Derventi Milorad Đurđević.

U programu, koji je održan u Centru za kulturu Derventa, učestvovali su učenici Muzičke škole koja djeluje u sastavu OŠ "Nikola Tesla" i učenici OŠ "19. April" iz Dervente.

Posjetioci su imali priliku i da pogledaju izložbu najljepših ćiriličkih rukopisa iz 2015. godine banjalučkog SPKD "Prosvjeta".

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Skupštine grada Derventa Bojan Radanović, te sveštenici Srpske pravoslavne crkve.