latinica  ћирилица
26/05/2022 |  13:26 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske: Sraman čin Stanivukovića (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prvi je političar iz Republike Srpske koji se sastao sa njemačkim diplomatom Kristijanom Šmitom kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika. Iz Srpske stižu reagovanja na sastanak i obilazak spomenika posvećenog stradanju 12 banjalučkih beba.
Stanivuković i Šmit - Foto: RTRS
Stanivuković i ŠmitFoto: RTRS

Predsjednica Udruženja "12 beba" Željka Tubić rekla je da ne zna sa kojim pravom je Šmit imao hrabrosti da stane pred spomen-obilježje "Život", upitavši kako ga nije bilo sramota i stid da to učini, prvenstveno od majki umrlih beba, ali i vlasti Republike Srpske, pogotovo zbog svega što radi protiv Srpske.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić ocijenio je ponižavajućim i skandaloznim to što je gradonačelnik Banjaluke, nakon današnjeg sastanka u Gradskoj upravi, odveo Šmita do spomen obilježja koje je podignuto u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da nema ništa protiv što se Stanivuković sastao sa Šmitom, ali da bi, ako mu je dao legitimitet kao visokom predstavniku, to predstavljalo ozbiljan udarac na Srpsku i njene institucije.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da je sastanak sa Šmitom sraman čin Stanivukovića, te da je ovim PDP pogazio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Kovačević je poručio i da je sramno i bestidno da Stanivuković sebe poredi sa patrijarhom i predsjednikom Srbije.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić smatra skandaloznim susret Stanivukovića sa Šmitom, čime se, kaže, ponižavaju i obezvređuju institucije u Srpskoj, te ga poziva da prestane sa takvim ispadima i da se izvini građanima.

Odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka Neven Stanić smatra da je Stanivuković spreman da radi protiv interesa Republike Srpske čim može da prekrši zaključke Narodne skupštine Srpske.