latinica  ћирилица
26/05/2022 |  17:13 ⇒ 17:53 | Autor: SRNA

Pašalić: Voditi računa o domaćim drvoprerađivačima

Vlada Republike Srpske je na inicijativu Ministarstva poljoprivrede uputila prije mjesec dana zahtjev Savjetu ministara da se zabrani izvoz drvnih sortimenata, ali ta mjera nije usvojena jer za nju nisu glasali ministri iz reda bošnjačkog naroda, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

On je novinarima u Trebinju rekao da domaći drvoprerađivači imaju velike potrebe, dobro tržište i skup proizvod koji mogu da prodaju, ali nemaju dovoljno sirovine, te naglasio da je potrebno voditi računa o domaćim drvoprerađivačima, a onda dozvoliti odliv.

- Šest ministara je tada glasalo za zabranu izvoza trupaca iz BiH, to su ministri iz reda srpskog i hrvatskog naroda, dok ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu glasali za tu mjeru i ona nije usvojena - rekao je Pašalić, komentarišući primjedbe zbog izvoza drveta u EU.

Pašalić je naveo da je su kapaciteti domaćih drvoprerađivača pet miliona metara kubnih, a godišnje se isiječe oko dva miliona metara kubnih.

- To dovoljno govori koliko oni mogu da rade, koliko imaju tržište, ali ne možemo da im obezbijedimo sirovinu. Јoš ako se ta sirovina odliva, odlazi van granica Republike Srpske, to je dodatni problem za te ljude - rekao je Pašalić.

PAŠALIĆ: OTKRITI I SUZBITI SVE SPORNO

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da u interesu ovog ministarstva da se sve sporne situacije u šumskim gazdinstvima otkriju i suzbiju, te da su prošle godine oduzete znatne količine sirovina.

Pašalić je, komentarišući krivične prijave koje su protiv rukovodstva preduzeća Šume Srpske podnijeli drvoprerađivači iz Krajine, zbog nepravilnosti u isporuci oblovine, rekao da ohrabruje sve koji imaju saznanja da prijave sve sporne situacije onim institucijama koje se bave tim problemima.

- Naš je interes da takve stvari otkrijemo i suzbijemo - istakao je ministar i dodao da su prošle godine imali u tome znatnog uspjeha.

On je naveo da je o tome informisao Vladu Srpske u martu, da je podnesen znatan broj krivičnih prijava i oduzete znatne količine sirovina.

- Ali, ono što nas unesrećuje jeste da sudski epilozi ne budu onakvi kakve očekujemo, odnosno veliki broj tih prijava bude odbačen u samom startu ili počinioci budu blago kažnjeni - rekao je Pašalić.