latinica  ћирилица
26/05/2022 |  18:15 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Ustavni sud BiH ukinuo dio odluka Narodne skupštine Srpske

Ustavni sud BiH danas je u Sarajevu utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.
NSRS - Ustavni sud BiH (ilustracija) - Foto: RTRS
NSRS - Ustavni sud BiH (ilustracija)Foto: RTRS

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbjednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja, saopštila je ova pravosudna institucija.

Ustavni sud BiH odlučivao je i o zahtjevu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavnog osnova za proglašenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH od 22. aprila ove godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o Čovićevom zahtjevu, Ustavni sud utvrdio je da izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH u navedenom zakonskom prijedlogu ispunjava uslove proceduralne ispravnosti iz Ustava BiH, ali da nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Na današnjoj plenarnoj sjednici Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Opštinskog suda u Zavidovićima za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o prekršajima, utvrdio da dio člana 75 koji glasi "kada je rješenje o prekršaju uručeno putem pošte, smatraće se da je dostavljanje izvršeno po isteku pet radnih dana od dana kada je rješenje predato na poštu" nije u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda zato što za posljedicu može imati gubitak prava na pristup sudu.

Odlučujući o zahtjevu Opštinskog suda u Zenici za ocjenu ustavnosti člana 44 Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, Ustavni sud BiH utvrdio je da osporeni član nije u skladu sa Ustavom BiH i Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH iz razloga što je došlo do narušavanja autonomije univerziteta.

Razmatrana je i apelacija 4378/21 u kojoj je Ustavni sud odlučio da nije došlo do povrede apelantkinjinog prava na nepristrasnost suda kao segmenta prava na pravično suđenje u situaciji kada navodi o pristrasnosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH odnosno članova VSTS-a nisu osnovani.

Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici biće dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda BiH, saopšteno je iz Ustanog suda.