latinica  ћирилица
04/06/2022 |  11:58 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Odata počast za 45 srpskih borca mučki ubijenih kod Žepe (FOTO/VIDEO)

Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na spomen obilježje kod Žepe u Han Pijesku odata je počast za 45 boraca Vojske Republike Srpske, kojih je najviše bilo sa Pala, povodom 30 godina od njihovog stradanja.
Pomen ubijenim kod Žepe - Foto: SRNA
Pomen ubijenim kod ŽepeFoto: SRNA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Žepi da se na ovom mjestu prije 30 godina dogodio mučki zločin u kojem je stradalo 45 srpskih boraca i da se to ne može ni oprostiti ni zaboraviti, kao i da neće biti dozvoljeno da se sprovede u djelo ono što je muslimanska strana započela 1992. godine.

- Vi ste svojim kukavički činom izazvali kod Srba reakciju koja je rekla stanite, ovo je naša zemlja, mi ostajemo ovdje. Pogledajte istoriju i vidjećete da niste puno odmakli od pravoslavlja nego ste samo u jednom momentu promijenili vjeru - istakao je Višković.

Foto RTRS

Mislili su, kaže, da će poslati poruku kako Srbi ovdje nemaju šta da rade i da treba da se sele.

- Kažu, hrišćanski je praštati, ali ovakve stvari se ne mogu oprostiti jer ste se ponijeli kao kukavice, neljudski i zato ne možemo i nećemo oprostiti niti zaboraviti - istakao je Višković.

Višković je podsjetio da su srpski borci napadnuti dok su bili u humanitarnoj akciji, jer je trebalo da dostave hranu i vodu mladoj vojsci na Zlovrhu.

- Obećali su da će to dozvoliti i da neće praviti nikakve ekcese. Kada su vidjeli da su naši ljudi došli i da su bili skoro nepripremljeni za borbu, onda su to iskoristili i počinili jedan od najstravičnijih zločina u istoriji Pala - rekao je Višković nakon što je odata počast stradalim borcima.

Foto: RTRS

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je danas u Žepi gdje je obilježeno 30 godina od stradanja 45 srpskih boraca, mučki ubijenih u klancu u muslimanskoj zasjedi, da je obaveza njegovati sjećanje i vječno slaviti poginule, kao i brinuti o njihovim porodicama.

Јugović je naglasio da je srpski narod, zahvaljujući ljudima koji su ovdje izginuli, vodio računa i uspio da sačuva Republiku Srpsku u kojoj se danas slobodno živi.

- Svi smo dužni da brinemo o porodicama poginulih boraca i da posebno budemo senzibilni prema njima - napomenuo je Јugović.

Јugović je podsjetio da su ovi ljudi, čija je misija bila humanitarnog karaktera - da dostave hrane i pića za vojsku, mučki ubijeni i da nisu imali šansu da se brane.

 Načelnik opštine Han Pijesak Slobodan Đurić poručio je da se ne smije zaboraviti stradanje srpskih boraca koji su život dali za Republiku Srpsku, te da treba pomoći njihove porodice i zaštititi spomen-obilježja, da bi prenijeli na naredne generacije šta se ovdje dešavalo.

- Da se pamti danas, u narednim godinama i u budućnosti - rekao je Đurić i izrazio zadovoljstvo što je ove godine kod spomen-obilježja poginulim srpskim borcima mnogo više prisutnih predstavnika svih nivoa vlasti, članova porodica poginulih i predstavnika boračkih organizacija i saboraca.

Kolona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske 4. juna 1992. godine kretala se prema brdu Zlovrh, bila je u humanitarnoj misiji i imala je zadatak da dostavi hranu i vodu za 13 vojnika koji su na toj koti obezbjeđivali radio-relejni objekat.

Sa muslimanskim snagama bio je postignut dogovor da srpski vojnici mirno prođu, međutim, muslimanske snage su taj dogovor prekršile i mučki s leđa, iz zasjede, napale srpske vojnike.

Iz Boračke organizacije opštine Pale su ranije naveli da je to jedno od najmasovnijih stradanja pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa u minulom ratu.