latinica  ћирилица
05/06/2022 |  15:08 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Obilježavanje 30 godina od formiranja Srbačke lake pješadijske brigade

Izložbom ratnih fotografija i dokumenata u Srpcu je počelo obilježavanje 30. godišnjice formiranja Srbačke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.
Prva srbačka laka pješadijska brigada - Foto: RTRS
Prva srbačka laka pješadijska brigadaFoto: RTRS

Na mjestu odakle je krenula na borbeni put obavljeno je postrojavanje i doček ratne zastave brigade u čijim redovima se borilo 3.338 boraca, od čega je svoje živote položilo njih 66, a za desetoricom boraca još uvijek se traga.

- Na tom ratnom putu gdje god je brigada kročila, uglavnom je ostavila utisak prave ratne jedinice u koju su povjerenje imali i lokalno stanovništvo, sadejstvujuće jedinice, a vrlo često dobijali smo i posebne zadatke od komandanta 1. Krajiškog korpusa kada je to bilo potrebno - rekao je na obilježavanju jedan od ratnih komandanata Srbačke lake pješadijske brigade Vićo Kovačević.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, rekao je da su u teškom periodu stradanja i Srpčani podnijeli žrtve.

- Ta stradanja na Ozrensko-Vozućskom ratištu su bila veoma ružna i brutalna. Znamo da se jedan broj Srpčana još uvijek vode kao nestali, a neki su obezglavljeni od strane odreda El mudžahedin. Stoga, samo mali vid pravde ili statisfakcije za porodice žrtava, ali i sve one koji su učestvovali u borbi, jeste osuđujuća presuda Sakibu Mahmuljinu - istakao je Kojić.

Brigada je prošla skoro sva ratišta u Republici Srpskoj na kojima su pripadnici snagom, znanjem i borbenošću odbranili Srpski narod od neprijatelja.