latinica  ћирилица
06/06/2022 |  16:59 ⇒ 07/06/2022 | 08:55 | Autor: RTRS

Kalabuhov: Djelovanje pojedinih diplomata iz BiH po pitanju sankcija ne smatramo relevantnim; Zahvalnost rukovodstvu Srpske (VIDEO)

Uprkos insinuacijama o navodnom pristupanju BiH novim antiruskim sankcijama EU, djelovanje pojedinih diplomata iz BiH ne možemo smatrati odrazom konsolidovane pozicije BiH, rekao je ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.
Igor Kalabuhov - Foto: SRNA
Igor KalabuhovFoto: SRNA

Naglasio je da upravo zato Rusija BiH svrstava u prijateljske zemlje.

Visoko cijenim principijena stav, kaže Kalabuhov, rukovodstva Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika po ovom pitanju, koji se zalažu za struktno poštovanje normi međunarodnih prava.

- Samo jedan primjer o tome je produžetak ugovora o snabdijevanju plinom sa istim uslovima - istakao je Kalabuhov obraćajući se na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske

Izrazio je zahvalnost rukovodstvu Srpske, poslanicima i svima koji ulažu napore i da se i dalje razvijaju veze Srpske i Rusije.

- Polazim od toga da je ravnopravna i obostrano korisna saradnja sa Rusijom u interesu svih građana u BiH zainteresovanih za mir, blagostanje i prosperitet - poručio je Kalabuhov.

Smatra da decentralizovana BiH, predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavlja oblik za miran suživot tri konstitutivna naroda, kao i ostalih naroda u BiH i da će svako spoljno uplitanje i nametanje stavova, imati dalekosežne posljedice.

Kalabuhova je takođe naglasio da se legitimnim ne mogu smatrati akti usmjereni protiv zakonito izabranih političara i demokratski formiranih institucija u BiH i entitetima.

- Smatramo jednako pogubnim jednostrane sankcije pojedinih zapadnih zemalja protiv aktera koji vode nezavisnu političku liniju, kaio i da je to pokušaj uticaja na unutrašnje političke procese - rekao je Kalabuhov.

Ruski ambasador istakao je da će svako spoljno uplitanje, pogotovo nametanje rješenja suprotnih lokalnom mentalitetu i istorijskoj stvarnosti, imati dalekosežne opasne posljedice.

- Nažalost, moramo konstatovati destruktivnu ulogu dijela međunarodne zajednice, koje je neodgovorno izabrao put podrivanja napretka u postkonfliktnim stabilizacionim nastojanjima - rekao je Kalabuhov.

Naveo je i da Rusija poštuje suvereno pravo BiH da realizuje svoje spoljnopolitičke prioritete, ali smatra i da ima pravo naglasiti potencijalne probleme u slučaju hipotetičkog pristupanja BiH političkim i vojnim savezima koji provode agresivnu liniju prema Rusiji.

On je istakao da je nesumnjivo da je Rusiji Srpska ključni ekonomski i trgovinski partner u BiH i da su ruski privrednici zainteresovani za ostanak na njenom tržištu.

Njegovo obraćanje, rekao je, prvo je obraćanje ruskog ambasadora u ovoj zakonodavnoj instituciji, te zahvalio za pruženu priliku.

- Narodna skupština jedan je od temelja Republike Srpske, gdje su donesene ključne odluke za dobrobit građana Srpske i njen uspješan razvoj - rekao je.

Dodaje i da se Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma dosljedno zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta, od kojih je sastavljena BiH.