latinica  ћирилица
06/06/2022 |  14:33 ⇒ 21:35 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji (VIDEO)

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o informaciji o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske, počela je danas u Banjaluci.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

U informaciji se ističe da je za Republiku Srpsku od presudnog značaja da insistira na politici nesvrstavanja i zadrži striktnu i dosljednu neutralnost u rusko-ukrajinskom sukobu.

------

------

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje zasjedanje značajno kako bi se u budućnosti moglo pristupiti izradi strategije spoljnopolitičkog položaja Srpske.

Dodik je naveo da neutralnost mora biti cilj Republike Srpske u sukobu Rusije i Ukrajine, iako pritisak zapada za uvođenje sankcija Rusiji kulminira.

Naglasio je da Srpska ima pravo da vodi svoju spoljnu politiku, naglasivši da Srpska neće podržati eventulano uvođenje sankcija Rusiji čime bi izgubila saveznika, istorijskog i trenutnog prijatelja.

Dodik je rekao da predloženi zaključci posebne sjednice Narodne skupštine Srpske odražavaju stavove koje Republika Srpska treba da usvoji i koji će biti obavezni za sve koji nastupaju u ime Srpske.

-----

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov smatra da decentralizovana BiH, predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavlja oblik za miran suživot tri konstitutivna i ostalih naroda u BiH i da će svako spoljno uplitanje, pogotovo nametanje stavova, imati dalekosežne posljedice.

-----

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras da je suština posebne sjednice kakav je nered u spoljnoj politici BiH, kao i na unutrašnjoj sceni zbog uzurpacije određenih ovlašćenja, ali da se do jedinstvenog stava ne može doći jer opozicija ne želi da učestvuje.

-----

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da srpski i ruski narod ima duboke veze i da su Rusi svaki put kroz istoriju pružili pomoć Srbina.

On je dodao da srpski narod ne može prihvatiti nekakav sistem vrijednosti koji će biti protiv sopstvenog identiteta i "onemogućiti da znamo ko smo i šta smo kao narod".

-----

Lider Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da se ne može podržati inicijativa da se BiH pridruži sankcijama Rusiji, te da je zbot toga važno da je sazvana današnja posebna sjednica.

-----

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da Republika Srpska mora imati adekvatnu strategiju kada je riječ o spoljnoj politici BiH, jer do sada nije bilo kvalitetnih odgovora na globalne izazove.

-----

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je da interes Republike Srpske nije u svrstavanju na bilo koju stranu u sukobu Rusije i Ukrajine, kao ni odstupanje od evropskog puta.

-----

Lider Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da spoljna politika BiH ne može biti jednostrana i da je Republika Srpska ključna za formiranje te politike.

-----

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić poručio je da haranga, koju vode bošnjački lideri o navodnom prelivanju događaja iz Ukrajine na BiH, predstavlja grubu zloupotrebu radi dobijanja saveznika za rušenje Dejtona i uspostavljanja "republike BiH" na principima građanske države koja bi bila unitarna, ali i islamska zemlja većinom koja takvu politiku propagira.

-----

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je dobro da Republika Srpska ostane neutralna u sukobu Rusije i Ukrajine, što u ovom trenutku znači jedina u BiH.

-----

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak istakao je da Srpska treba da ostane neutralna u svakom smislu kada je riječ o sukobu u Ukrajini.

------

- Nikakav akt o uvođenju sankcija Rusiji nije donesen u pravnom sistemu BiH. Pravnim i fizičkim licima nije zabranjeno poslovanje sa subjektima u Rusiji, ruska imovina se ne zamrzava, a njihovim državljanima se ne zabranjuje ulazak - navodi se u informaciji.

U informaciji se naglašava da Srpska treba da zadrži striktnu i dosljednu neutralnost u rusko-ukrajinskom oružanom konfliktu, ishodivši istovjetnu poziciju BiH.

- Posebno se komplikuje položaj BiH i Srbije koje nisu članovi NATO-a, tako da ih ovaj vojni savez posmatraj kao moguće zone nestabilnosti duboko iza linije konfrontacije zapada i Rusije. Za Srpsku je od presudnog značaja da insistira na politici nesvrstavanja u rusko-ukrajinskom sukobu i da ostane vojno neutralna u periodu velikih vojnih napetosti zapada i Rusije - navedeno je u informaciji.

Sjednica je sazvana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Posebnoj sjednici, osim Dodika, prisustvuju ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, te lideri političkih partija.

Sjednicu možete pratiti na RTRS, RTRS plus i našem portalu.