latinica  ћирилица
21/06/2022 |  18:21 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Za dva dana Brisel odlučuje hoće li BiH dati status kandidata? (VIDEO)

Brojni evropski zvaničnici prednost statusu kandidata za članstvo u EU daju Ukrajini u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana ,iako je daleko iza njih. Ukoliko BiH ne postane kandidat, Milorad Dodik kaže da propada i dogovor iz Brisela.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Predjednica Srpske Željka Cvijanović traži isti pristup za sve!

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler još ne zna konačnu odluku Brisela, ali smatra da bi kandiatski status trebalo da pošalje signal građanima, a ne političarima!

Ako nema kandidatskog statusa za BiH, umire i dogovor u Briselu -napisao je na Tviteru srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Tokom sastanka sa poslanicima Zelenih u Evropskom parlamentu i Bundestagu, Dodik je izrazio negodovanje zbog odluke Evropske komisije da ne predloži kandidatski status za BiH.

Najava koja je došla iz evropskih institucija ruši do sada poznate principe i procedure za pridruživanje EU, rekla je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović. Ocjenjuje da ako neko ko ne ispunjava ništa od uslova dobije prednost u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, onda to pokazuje neprincipijelan odnos i destimulativno je za BiH.

- Reći da ovdje imate neke prethodne uslove i ne možete ponovo pregovarati, a imate nekoga s kim uopšte ne morate pregovarati, nego da samo aplicira, i vi kažete ovo je u redu, jer je politički momenat tako osjetljiv, mi ćemo to uraditi, ja mislim da to totalno ruši sistem na kojem počiva sve i jedan dosadašnji proces u zadnjoj eri, govorim o pristupanju EU. Prosto imamo neko novo vrijeme i ja mislim da smo mi tu zakinuti - istakla je Cvijanović.

Koliko je BiH zakinuta moglo bi se znati već u četvrtak kada će šefovi evropskih zemalja razgovarati u Briselu o mogućim kandidatima za ulazak u EU, među kojima je i BiH.

- Vidjela sam Nacrt dokumenta koji govori o Zapadnom Balkanu ali ne mogu da precirim šta tu piše - rekla je holandska evroparlamentarka Tineke Strik.

Za Јohana Satlera BiH je vrlo malo učinila na približavanju Uniji. Političari imaju vremena do izbora u oktobru da pokažu da su ozbiljni u namjeri da se pokrenu ka EU, dodaje Satler.

- Nisam zadovoljan napretkom koji su vaši političari pokazali. Moramo da damo signal i ovo nije nagrada političarima koji su bili na vlasti posljednjih godina, više je signal građanima da postoji perspektiva za BiH - dodao je Satler.

Gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana su više napredovale u odnosu na Ukrajinu, rekla je Ursula Fon der Lajen. Međutim, mjesecima vodi kampanju koja bi omogućila Ukrajini da bude bolje povezana sa EU. To je rezultiralo i službenom preporukom Evropske komisije da se Ukrajini dodijeli status kandidata, o čemu će do kraja sedmice odlučiti Brisel. S druge strane, BiH se konstantno ponavlja spisak neispunjenih uslova.

- BiH mora ispuniti četrnaest prioriteta koji su postavljeni po našem mišljenju i koje je tada potvrdilo Evropsko vijeće. Јoš uvijek čekamo (da) zemlja to ispuni. Ako ćemo ponovo pregovarati o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo davali popuste na proces proširenja. A to nije nešto što radimo - istakao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

A popust će, po svemu sudeći, ipak dobiti Ukrajina. Zemlja koja je u ratu, sa brojnim problemima, od siromaštva, preko prostitucije do nelegalnog lanca surogat majčinstva, postala je preko noći miljenik Evropske unije. Pravila su se promijenila od 24. februara, kaže Satler, kada je počeo sukob u Ukrajini. Da su se pravila mnogo promijenila, pokazuje i držanje Srbije na čekanju dok konačno ne odluči na čiju će stranu stati kada su u pitanju sankcije Rusiji, jasno je poruka Brisela.