latinica  ћирилица
22/06/2022 |  15:33 ⇒ 15:49 | Autor: TANЈUG

Putin: Zbog poteza Zapada globalni ekonomski problemi postaće hronični

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će zbog poteza Zapada globalni ekonomski problemi postati hronični.
Vladimir Putin (Foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (Foto:EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT)

U pozdravnom govoru na poslovnoj konferenciji zemalja BRIKS-a, on je rekao da se "pojačavaju mehanizmi vršenja pritiska na konkurenciju uvođenjem novih politički motivisanih sankcija iznova i iznova" prenosi agencija Tass.

- Na djelu je namjerno raskidanje odnosa saradnje, prekidaju se transportni i logistički lanci. Sve je to suprotno zdravom razumu i elementarnoj ekonomskoj logici, šteti interesima preduzeća u globalnim razmjerama i ima negativan uticaj na blagostanje stanovništva, u suštini, svih zemalja - naveo je Putin.

Ruski lider je ocijenio da će kao rezultat svega toga, problemi u globalnoj ekonomiji postati hronični, nabrajajući u tom kontekstu smanjenje poslovne aktivnosti, rast nezaposlenosti, manjak sirovina i komponenti, pogoršanje problema u obezbjeđivanju globalne prehrambene sugurnosti, rast cijene žitarica i drugih osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

- Preduzetnici u našim zemljama (BRIKS) moraće da razvijaju poslovanje u otežanim uslovima pošto zapadni partneri zanemaruju osnovne principe tržišne ekonomije, slobodne trgovine, nepovredivosti privatne svojine, vode suštinski neodgovoran makroekonomski kurs, uključujući pokretanje štamparija novca, nekontrolisanu emisiju i gomilanje neobezbijeđenih dugova - rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, ruska makroekonomska politika pokazuje djelotvornost u uslovima pritiska spoljnih sankcija.

- Naša makroekonomska politika se zapravo pokazala djelotvornom. Uspejli smo da zaštitimo ruski finansijski sistem i da krenemo sa stabilizovanjem situacije u industriji pružajući ciljanu socijalnu podršku građanima - rekao je ruski predsjednik.