latinica  ћирилица
24/06/2022 |  09:46 ⇒ 09:53 | Autor: SRNA

Hrafnson: Amerika progoni Asanža zbog otkrivene istine

Gavni i odgovorni urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson ocijenio je da je svima jasno da DŽulijana Asanža, suosnivača ovog uzbunjivačkog sajta, politički progone Sjedinjene Američke Države, koje su se osjetile poniženo jer je otkrivena istina o njihovim greškama.
Kristin Hrafnson (Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER) -
Kristin Hrafnson (Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER)

- Više od 2.000 organizacija, koje rade na poštivanju ljudskih prava i slobode govora, osudile su ovaj slučaj i Asanžovu ekstradiciju iz Velike Britanije u SAD. Mogu navesti nekoliko tih organizacija, kao što su Amnesti internešnel i Novinari bez granica, a koje su posvećene zaštiti novinara - rekao je Hrafnson za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, Vikiliks je sada fokusiran na očuvanje života DŽulijana Asanža i spasavanje budućnosti istraživačkog novinarstva širom svijeta, budući da je takav ulog u ovom slučaju.

- To je naš primaran posao u ovom trenutku i sve naše napore smo trenutno uložili u to - rekao je Hrafnson i upozorio da slučaj Asanž može da ima velike posljedice na slobodu medija.

On je naglasio da su sve velike medijske organizacije i novine u Velikoj Britaniji urednički osudile ekstradiciju - Dejli telegraf, Gardijan, kao i Dejli mejl.

- Reputacija Zapada i naročito Velike Britanije je uništena. Sada nemaju osnova da kritikuju nedostatak slobode medija u drugim zemljama kada nekoga ko je objavio teme od svjetskog značaja drže u zatvoru u Londonu duže od tri godine - ukazao je Hrafnson.

On je istakao i da ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel, koja je odobrila izručenje, nije slušala ni glasove respektabilnih političara iz svijeta koji su tražili da se ovaj slučaj privede kraju.

Hrafnson je podsjetio da su se za Asanža zauzeli Žan-Lik Melanšon, koji je na čelu ljevičarske koalicije u Francuskoj i koji je rekao da će, ako postane premijer, Asanž dobiti državljanstvo Francuske i da će zahtijevati da ga isporuče toj zemlji.

Hrafnson kaže da je predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador izjavio da će zamoliti američkog predsjednika DŽozefa Bajdena da se pozabavi slučajem osnivača Vikiliksa, a slično je postupila i potpredsjednik Argentine Kristina Kiršner.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je 17. juna izručenje osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža SAD, koje ga terete po 18 tačaka optužnice, uključujući kršenje zakona o špijunaži.

Američke vlasti traže Asanža po 18 tačaka, uključujući optužbe za špijuniranje, koje se odnose na objavljivanje ogromnih količina povjerljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša.

Vikiliks je ranije saopštio da će se Asanž žaliti na odluku o izručenju SAD.

Asanž može da uloži žalbu Visokom sudu u Londonu, koji mora dati svoje odobrenje da bi se pokrenuo prigovor. On na kraju može tražiti da svoj slučaj iznese pred Vrhovni sud Velike Britanije, ali, ako žalba bude odbijena, Asanž mora biti izručen u roku od 28 dana.

Njegove pristalice kažu da je on heroj protiv sistema i da je žrtvovan zato što je razotkrio zločine SAD u sukobima u Avganistanu i Iraku i da je njegovo krivično gonjenje politički motivisan napad na novinarstvo i slobodu govora.