latinica  ћирилица
25/06/2022 |  14:52 ⇒ 20:09 | Autor: SRNA

U Srpsku stigla djeca sa Kosova i Metohije (FOTO/VIDEO)

U Republiku Srpsku danas su doputovala djeca sa Kosova i Metohije koja će u narednih sedam dana boraviti kod vršnjaka u 13 lokalnih zajednica.
Djeca sa Kosmeta u posjeti Srpskoj - Foto: RTRS
Djeca sa Kosmeta u posjeti SrpskojFoto: RTRS

Doček za 461 srpskog učenika sa Kosmeta, koji će boraviti u Srpskoj u okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske", organizovan je u Etno-selo "Stanišići" kod Bijeljine.

Pomoćnik ministra prosvjete za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović istakla je da je Srpska deseti put domaćin djeci sa Kosova i Metohije, a da resorno ministarstvo aktivno podržava ovu aktivnost.

- Veliki broj osnovnih škola uključen je u organizaciju jer su putem njih okupljene porodice kod kojih će djeca biti smještena - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Bijeljini.

Cvijanovićeva je mališanima poželjela da u Srpskoj stvore lijepe uspomene i ponovo joj se vrate, ali i da djeca odavde posjete Kosmet.

Djeca sa Kosmeta u posjeti Srpskoj (Foto: RTRS)

Јelena Stojković iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju izrazila je zadovoljstvo zbog učešća u projektu spajanja djece sa Kosmeta i iz Srpske.

- Danas osjećamo milinu i srećni smo zbog osmjeha naše djece koja će ovdje boraviti sedam dana i sticati nevjerovatna iskustva i prijatelje. Ovim pokazujemo da smo svuda zajedno i da našu djecu spajamo i trasiramo budućnost - rekla je Stojkovićeva.

Djeca sa Kosmeta u posjeti Srpskoj (Foto: RTRS)

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da je projektom "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" do sada bilo obuhvaćeno više od 5.000 đaka sa Kosmeta koji su boravili u više od 35 lokalnih zajednica u Srpskoj.

- Ove godine nam dolazi 461 dijete u pratnji 46 prosvjetnih radnika. Domaćini će da se potrude da gostima, najvećoj vrijednosti Kosova, upotpuni vrijeme u Republici Srpskoj - rekao je Arlov i poželio da mališani osjete ljubav, slobodu i patriotizam širom Srpske - od Prijedora do Trebinja.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović naveo je da će u Bijeljini boraviti nešto više od 40 djece sa Kosova.

- Nastavljamo tradiciju nakon smirivanja epidemiološke situacije. Hvala svim domaćinima. Svi ćemo se potruditi da naši gosti iz Bijeljine ponesu lijepe uspomene - rekao je Petrović.

Žarko Blagojević, nastavnik geografije u Osnovnoj školi "Braća Јakšić" u Lipljanu, istakao je da su sa Kosmeta krenuli sa velikim elanom - neki da se ponovo vide sa drugarima, a neki u svoju prvu posjetu.

- Idemo u Šamac. Domaćini su odlični i srdačni ljudi - dodao je Blagojević.

Slaviša Milošević, iz bijeljinskog sela Kovačići, ima tri sina i u narednih sedam dana otvoriće vrata svog doma za dvoje mališana sa Kosmeta.

- Kakvu god budu imali želju - ja ću da im ispunim - istakao je Milošević.

Elena Mihajlović iz Leposavića je prvi put u Republici Srpskoj i boraviće u Prijedoru.

- Baš se lijepo osjećam, ispunjena sam i sve mi je prelijepo. Nadam se da ću uživati - kaže Elena.

Pristigli mališani su uglas zapjevali "Sa Kosova zora sviće".

Djeca su stigla iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Osojana, Crkoleža, Kline, Vidanja, Goraždevca, Velike Hoče, Orahovca, Ugljara, Kosova Polja, Novog Brda, Lipljana, Parteša, Pasjana, Vitine i iz Kosovske Kamenice.

U okviru projekta "Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske" djeca sa Kosmeta ove godine će boraviti u Prijedoru, Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Brodu, Šamcu, Pelagićevu, Doboju, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju i na Sokocu.