latinica  ћирилица
25/06/2022 |  22:05 | Autor: SRNA

Obilježene tri decenije od susreta srpskih boraca u proboju Koridora

U mjestu Mišići u Skugriću kod Modriče večeras je obilježeno 30 godina od susreta boraca Vojske Republike Srpske prilikom proboja Koridora 1992. godine, čime su tada određene granice Republike Srpske.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

Na tom mjestu služen je parastos i položeni vijenci na spomen obilježje stradalim u operaciji Koridor.

Komandant bataljona u Obudovcu Radovan Zoranović rekao je da je spajanje boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa jedan od najznačajnijih događaja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kojim su određene granice Republike Srpske, jedinstvenog prostora u kome Srbi zapadno od Drine žive.

- Kada se desio susret, emocije boraca sa jedne i druge strane, bile su jake, prije svega što je tim spajanjem deblokiran zapadni dio Republike Srpske i stovoreni uslovi da nikada više, zbog blokada ne umiru djeca, što se desilo u banjalučkom porodilištu i zbog čega je operacije počela - rekao je novinarima Zoranović.

On je naveo da je učešće krajiških jedinica u operaciji bio znak da Posavci nisu i nikada više neće biti sami u odbrani srpske teritorija.

Pukovnik u peniziji bivše Vojske Јugosalvije Nikola Ršumov, zamjenik komandanta vojne policije Prvog krajiškog korpusa u vrijeme proboja koridora, rekao je da je susret boraca bio neopisiv događaj.

- Radost zbog probijanog koridora, ostvarenog cilja koji je komanda prvog krajiškog korpusa postavila pred vojsku i vojnu policiju, bila je velika - rekao je Ršumov.

On je naveo da je general Momir Talić tada je rekao da hoće Koridor makar bio kozija staza.

Ršumov je podsjetio da je Koridor oslobođen 26. na 27. juna kada su se Krajišnici sreli sa Posavcima, a sam susret bio je napet zbog toga što srpski borci nisu znali da su se hrvatske snage povukle, vojnici za identifikaciju sa jedne i druge strane koristili dosjetkama o kojima se i danas priča.

Načelnik Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu i opšte poslove Modriče Јovan Mišić rekao je da se iz tog vremena sjeća vojske koja je bila stacionirana u selu i njihovih riječi da je koridor prijeko potreban svima, a pogotovo zapadnom dijelu Repbulike Srpske.

- Sjećam se i priče o smrti 12 beba, zvjezdica koje su umrle zbog nadostatka kiseonika u porodilištu u Banjaluci - rekao je Mišić.

U operaciji proboja Koridora poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok ih je 1.129 ranjeno.

Odluka o proboju Koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika, istaknuto je večeras na obilježavanju godišnjice susreta boraca u operciji Koridor.

Centralna manifestacija obilježavanja proboja Koridora biće održana sutra na Dugoj Njivi kod Modriče.