latinica  ћирилица
26/06/2022 |  11:02 ⇒ 11:03 | Autor: SRNA

Izmiriti prvu ratu poreza na nepokretnosti

Poreska uprava Republike Srpske pozvala je danas obveznike poreza na nepokretnosti da izmire prvu ratu za ovu godinu, kao i poreze za nepokretnosti iz prethodnih godina, a propisani rok za uplatu prve rate je do kraja juna.
Poreska uprava - Foto: RTRS
Poreska upravaFoto: RTRS

Vlasnicima nepokretnosti u Republici Srpskoj, koji nisu platili dospjele obaveze poreza na nepokretnosti, iznos će biti uvećan za troškove prinudne naplate i kamate, saopšteno je iz Poreske uprave.

Poreska uprava Republike Srpske pozivala je sve koji još nisu prijavili nepokretnu imovinu, da to učine odmah, jer će neprijavljene nepokretnosti biti prijavljene po službenoj dužnosti, a vlasnicima uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom od 500 KM do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 KM do 3.000 KM za pravna lica.

Iz Uprave su naveli da će odmah, po isteku zakonski propisanog roka za plaćanje ove obaveze, intenzivirati prinudne naplate tog prihoda lokalnih zajednica, koristeći sve zakonski raspoložive mjere, od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu, kao krajnje mjere naplate te poreske obaveze.

U saopštenju se podsjeća da je Poreska uprava Republike Srpske u prvih pet mjeseci ove godine, po osnovu poreza na nepokretnosti, prikupila 7,6 miliona KM, što je za oko 720.000 KM više u odnosu na isti period prošle godine.