latinica  ћирилица
26/06/2022 |  16:09 ⇒ 20:11 | Autor: SRNA

EU: Oprez prema planovima za zabranu uvoza zlata iz Rusije

EU dala je oprezan odgovor na planove članica Grupe sedam najrazvijenijih zemalja da se zabrani uvoz zlata iz Rusije, navodeći da je potrebno više sigurnosti prije nego što pristanu na inicijaticu SAD da se ograniči cijena ruske nafte.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

Lideri G7 sastali su se danas u Elmau na jugu Njemačke kako bi iskazali jedinstven odgovor na specijalnu operaciju koju je Rusija pokrenula u Ukrajini prije četiri mjeseca.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel iskazao je oprez prema planu Britanije, SAD, Јapana i Kanade da zabrane uvoz novoiskopanog ili prerađenog zlata iz Rusije.

- Po pitanju zlata, spremni smo da tražimo više detalja i da pronađemo način da time više utičemo na rusku privredu a ne našu - naglasio je Mišel.

EU planira da do kraja godine zabrani uvoz većeg dijela ruske nafte i iskazuje rezervisanost prema američkoj inicijativi za šire ograničenje nafte kako bi se ograničili prihodi Moskve.

Mišel je istakao da će lideri G7 razgovarati o tehničkom mehanizmu koji će imati uticaj na ograničenje nafte kroz usluge u vezi sa osiguranjem na naftu i izvoz.

- Uz oprez, spreman sam da idemo u detalje i da donesemo odluku zajedno sa partnerima ali moramo biti sigurni da to ima negativan uticaj na Rusiju a ne po nas - dodao je Mišel.