latinica  ћирилица
29/06/2022 |  10:47 ⇒ 13:33 | Autor: TANЈUG

Abazović stigao u prvu zvaničnu posjetu Beogradu, doček ispred Palate Srbija

Premijer Crne Gore Dritan Abazović stigao je danas u prvu zvaničnu posjetu Beogradu, a ispred Palate Srbija svečano ga je dočekala premijeraka Ana Brnabić.
Dritan Abazović i Ana Brnabić (foto: TANJUG / RADE PRELIC) -
Dritan Abazović i Ana Brnabić (foto: TANJUG / RADE PRELIC)

Abazovića je prethodnom na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Abazović je ispred Palate Srbija dočekan uz postrojeni bataljon Garde i intoniranje himni dvije države.

Povodom Abazovićeve posjete Beograd je bio ukrašen crnogorskim zastavama i bilbordima na kojima je srpska i crnogorska zastava.

Nakon svečanog dočeka uslijediće bilateralni sastanak premijerke Srbije i predsjednika Vlade Crne Gore, a potom i sastanci delegacija Crne Gore i Srbije.

Glavne teme razgovora biće, kako je Tanjugu rečeno ekonomsko i infrastrukturno povezivanje kao i praktična saradnja.

Abazovića su pored članova kabineta predsjednice Vlade, dočekali i ministri Siniša Mali, Irena Vujović i Branislav Nedimović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boraviće od danas u dvodnevnoj zvaničnoj posketi Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

U crnogorskoj delegaciji je potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Јoković koji će se sastati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković- Đurović imaće odvojene sastanke sa ministrom finansija Sinišom Malim i životne sredine Irenom Vujović.

Vučić je ranije izjavio da očekuje dobru posjetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji i izrazio uvjerenje da je moguće graditi bolje odnose od dosadašnjih.

- Očekujemo dobru posjetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem - rekao je Vučić prilikom otvaranja aerodroma "Rosulje".

Abazović je u ponedjeljak rekao da od posjete Beogradu, prve u regionu od stupanja na mesto premijera, očekuje da se resetuju odnosi dvije zemlje. Naglasio je da dolazi u zemlju "koja je Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu".

On je kazao da je bio u zvaničnoj posjeti Briselu, pa i u SAD kao potpredsjednik Vlade, ali da ništa nije izazvalo interesovanje javnosti kao posjeta Srbiji.