latinica  ћирилица
29/06/2022 |  19:47 ⇒ 30/06/2022 | 10:02 | Autor: RTS

Vučić: Cilj je nova Oluja; Opšti napad na sjever Kosmeta 1. oktobra (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, da od danas imamo promjenu situaciju na Zapadnom Balkanu, Srbiji i na Kosovu i Metohiji.
Lajčak i Vučić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Lajčak i Vučić (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Šta je to što se danas dogodilo. Šta je to što žele kosovski Albanci, ali ne samo da oni žele, nego su i podržani od Zapada. Osujećivanje prava za ulaženje sa ličnim kartama Srbije na KiM. Donijeli su i drugu odluku, da se napravi nova Oluja, da se registruju takozvane RKS tablicama, ubjeđivaće ljude da ih stave, pa ako ih ne ubjede onda će da otimaju vozila - naglasio je Vučić.

Vučić kaže da kad se govori o Ukrajini svima su puna usta teritorijalnog integriteta, a kada se pomene Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumiju o čemu se radi.

- Ovdje je jasno da nema dijaloga i razgovara. Biće mnogo problema. Uvijek ćemo gledati da sačuvamo mir ali drugi to ne žele, ne samo Albanci sa Kosova, nego i njihovi mentori - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je suština da Srbija godinama trpi laži i predstavnika Kvinte i predstavnika Albanaca.

Vučić je rekao da će ovo biti interesantno ljeto i jesen.

- Mene interesuju oni što diriguju sve ovo, molim ih da svoju aroganciju malo spuste. Јa kao predsjednik mogu da kažem da nemamo više kud, 10 godina se borimo da pronađemo kompromisno rešenje, ali kompromis niko neće, samo gledaju kako da proteraju naš narod - naglasio je.

Dodao je da će odgovor Beograda biti trezven, ali ubitačan i istinit.

- Nećemo nikakve vojne akcije da preduzimamo i molimo da ne diraju naš narod i da ne oduzimaju njihovu imovinu. Rekao sam im sve, nije problem što misle da smo mi mnogo glupi, nego što misle da su oni mnogo pametni - istakao je Vučić.

Istakao je da je razgovarao sa predstavnicima Srpske liste.

- Oni neće to više da trpe. Priština je dala rok do kraja novembra, planiraju opšti napad na sjever Kosova, najkasnije 1. oktobra, to građani treba da znaju i da su ih podržali predstavnici Kvinte - kaže Vučić. 

Vučić je rekao da je i još jedna, peta zemlja, povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali nije precizirao o kojoj zemlji je reč.

- Imamo i petu zemlju koja je je povukla priznanje Kosova i čekam da krenu u neku preceduru za ulazak u neku međunarodnu organizaciju pa da vam pokažem sve papire koje imamo - rekao je Vučić.

Vučić podsjeća i na teške odluke Međunarodnog suda pravde.

- Poslije toga smo sjeli za sto i dobili Briselski sporazum. Od tog Briselskog sporazuma Srbi su sve ispunili. Јedina stvar koju Priština je trebala da ispuni nije ispunila. I kako je moguće da petorka zapadna ćuti, a kada Srbi okače baner ZSO, onda idete u zatvor - ističe Vučić.

Lajčak je prethodno bio u Prištini gdje je izjavio da dokument o formiranju Zajednice srpskih opština nije na stolu, najavljujući da će se o tom pitanju razgovarati na slljdećim sastancima u sklopu dijaloga u Briselu