latinica  ћирилица
01/07/2022 |  11:35 ⇒ 11:39 | Autor: RTRS

Obilježena svečana dodjela nagrada studentima Nacionalnog kapodistrijskog univerziteta u Atini

Dvadeset i osmog juna, na Vidovdan, obilježena je svečana, iako virutelna, dodjela nagrada studentima Nacionalnog kapodistrijskog univerziteta u Atini koji su učestvovali u takmičenju iz prevođenja, u organizaciji Odsjeka za ruski jezik i književnost i slovenske studije u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Grčkoj.
Nagrada - Foto: RTRS
NagradaFoto: RTRS

Studenti su kao zadatak imali da prevedu djela Јovana Dučića inspirisana grčkom tradicijom koja su nastala tokom službovanja Јovana Dučića u diplomatskom predstavništvu u Grčkoj.

Za izbor najboljeg prevoda bio zadužen sledeći žiri: lektor srpskog jezika na Nacionalnom i kapodistrijskom univerzitetu u Atini Biljana Turanjanin Nikolopulos, šef Odsjeka za neohelenistiku u Beogradu, Vojkan Stojčić, predavač na istoj katedri Aleksandra Milanović kao i profesorica i prevodioc Aleksandra Vuković.

U saradnji i uz podršku Turističke organizacije Republike Srpske (Republic of Srpska - Visit Srpska), najboljih pet studenata u septembru će ići na putovanje u Republiku Srpsku gdje će upoznati Banjaluku, Višegrad, Dučićevo rodno Trebinje kao i druge gradove Republike Srpske.

Tom prilikom studenti će pisati o svom boravku u Republici Srpskoj, a njihovo viđenje Republike Srpske iz ugla mladih studenata i turista biće predstavljeno na međunarodnom sajmu turizma u Solunu.

Najboljih pet studenata koji će posjetiti Republiku Srpsku su: Anastasios Kurajos, Mirto Papuci, Irini Prekacunaki, Zoi Paskal i Aristeos Cusis.

Dodjeli nagrada pored studenata prisustvovali su šef Predstavništva Јelena Јovanović, savjetnik u ambasadi Srbije u Atini Dejan Ristić, kao i profesori Panos Sofulis, Genčo Banev, Јanis Georgiadis, Polina Rilik dok je cijeli program vodila lektor srpkog jezika na Nacionalnom i kapodistrijskom univerzitetu u Atini Biljana Turanjanin Nikolopulos.

Ovom prilikom, organizatori se zahvaljujju i svim ostalim studentima na odličnom radu, velikom trudu i ljubavlju sa kojom uče srpski jezik i njeguju veze sa srpskim narodom i kulturom, a nadaju se da će ovakvi projekti biti još jedan od motiva da nastave sa izučavanjem našeg jezika i kulture.