latinica  ћирилица
03/07/2022 |  14:09 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

Dodik: U BiH ponovo najezda muslimanskog nacionalizma najokorjelije vrste (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je danas u BiH opet najezda muslimanskog nacionalizma najokorjelije vrste i da su oni jedinstveni u tome da ne treba da postoji Republika Srpska.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- Nepostojanje Republike Srpske na ovim prostorima jednako je nepostojanju srpskog naroda i oni to savršeno dobro znaju - rekao je Dodik.

Istakao je da to najbolje pokazuje status Srba u Federaciji BiH gdje su trajno omalovaženi, oteta im je imovine, izgubili su svoje kuće, zeljište, svoje šume i ne mogu da dođu do svojih stanova u Sarajevu ili na nekim drugim mjestima.

Dodik je u obraćanju na obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari rekao da je borba srpskog naroda te 1942. godine i 90-tih godina identična borba.

- Mi znamo da kad nemamo državu i kad nemamo svoje policajce, doktore i druge, da nemamo ni svoje slobode", istakao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska snažno atakovana od potomaka onih koji su 1942. godine ovaj narod sveli u Јasenovac i pobili.

- Oni danas kažu da nam ne treba Republika Srpska, da mi pregonimo u nečemu što je, kako oni kažu, nacionalizam, zabranjujući nam da budemo patriote, da se osjećamo, pripadamo narodu iste vjere, kulture, jezika i pisma. Oni hoće da mi budemo neka uniformisana masa građana koji nemaju svoju istoriju jer će lakše zaboraviti zločine svojih predaka ovdje i neće biti ovakvih komemoracija - ukazao je Dodik.

Upitao je  kako ovi narodi mogu da žive u BiH ako nisu mogli da žive u Јugoslaviji.

- Mi nemamo razloga da vjerujemo u BiH i da vjerujemo političkom Sarajevu, nemamo razloga da vjerujemo da je to održivo. Mi moramo da jačamo i gradimo našu Republiku u uvjerenju da je ona jedina garant da živimo ovdje i da ćemo ovdje ostati. Republika Srpska baštini najznačajnije vrijednosti naše borbe za slobodu - naglasio je Dodik.

On je dodao da su Srbi ponosan i karakteran narod i da Srbin nije nikada prihvatio da bude pokoren, a da se ne bori.

Prema njegovim riječima, sve vrijeme nakon Dejtonskog sporazuma aktivnost međunarodnog faktora je bila uperena protiv Republike Srpske.

- Zaustavili smo to, trpimo određene stvari, moje jeste da trpim, čak negdje imam ponosa što imam sankcije SAD i Velike Britanije - naveo je Dodik.

On je dodao da neće ni da ide tamo i da tamo nema imovine.

- Mi sada zbog Britanaca treba da uđemo u konflikt sa Rusijom, e pa nećemo, naravno da nećemo uvesti Rusiji sankcije - istakao je Dodik.

Rekao je da Britanci uvijek pred izbore šalju specijalce i da je 2018. bila ovdje njihova jedinica da pokuša da napravi ono što njima treba i dodao da je tu opasnost.

- Dodik je već dugo, pomalo sam umoran od svega, ali ono što se nudi kao alternativa sigurno su propast Republike Srpske i zato moramo još jednom da idemo zajedno. Želim da kažem da treba da budemo okupljeni -  rekao je Dodik i dodao da ima onih koji neće da budu okupljeni.