latinica  ћирилица
04/07/2022 |  09:51 ⇒ 09:52 | Autor: SRNA

Matiji Bećkoviću uručena Povelja za promociju "Prosvjete"

Akademiku Matiji Bećkoviću u Kozarskoj Dubici je uručena Povelja za izuzetnu pomoć i podršku u promovisanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".
Matija Bećković (Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlović) -
Matija Bećković (Foto: Tanjug/ Nenad Mihajlović)

Bećković je istakao da su članovi "Prosvjete" bili svi najznačajniji ljudi srpske prosvjete i kulture, te da je Kozarska Dubica zavičaj prote Slavka Vujasinovića, koji je bio prvi sekretar SPKD "Prosvjeta" 1902. godine.

Bećković je istakao da je to društvo tada ozidalo prvu crkvu i da se nikada kroz sva ta vremena nije zaboravilo za šta je osnovano.

Predsjednik dubičke "Prosvjete" Zoran Sinkić, koji je uručio povelju Matiji Bećkoviću povodom 120 godina od osnivanja "Prosvjete", naglasio je da mu je čast uručiti priznanje jednom od najvećih savremenih srpskih pjesnika i mislilaca, ljudskoj veličini koja na najljepši mogući način oblikuje, bogati i oplemenjuje srpski jezik i kulturnu baštinu.

Sinkić je u besjedi podsjetio na neke momente iz dugogodišnje istorije tog društva i istakao da je, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom "Prosvjeta" bila, a i sada jeste čuvar duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Јubilej "Prosvjete" u Kozarskoj Dubici obilježen je trodnevnim kulturnim programom u kojem su proteklog vikenda učestvovali brojni umjetnici, književnici i gosti.

Svečana akademija održana je u Domu kulture u Kozarskoj Dubici i amfiteatru "Knežpoljske kuće" u Knežici, a posljednji dan programa promovisana su "Prosvjetina" izdanja, knjiga "Dubičko područje u 19. vijeku" Mile Zeljića i djela "Najgori dan za umiranje" Rajka Lukača.

U čast velikog jubileja na Svečanoj akademiji nastupila je i solistkinja iz Zrenjanina Milica Dosković, a svoje stihove govorila je i pjesnikinja iz Doboja Rada Јanjušić.

Povelja je posthumno dodijeljena profesoru Mili Zeljiću, dugogodišnjem predsjedniku "Prosvjete" u Kozarskoj Dubici za izuzetan doprinos i zalaganje u osnivanju, radu i razvoju društva.

Povelja je za prijateljsku i donatorsku podršku dodijeljena Tomislavu Čoliću, predsjedniku Srpskog saveza u Švedskoj, kao i Panteliji Dudiću.

Na Svečanoj akademiji zahvalnice su dodijeljene Simi Brdaru, Mirku Zlojutru, Miri Stojaković, Rajku Lukaču i Milici Dosković.

Riječju i pjesmom na sceni Doma kulture dio svoga stvaralaštva i rada pokazali su članovi Srpskog pjevačkog društva "Višnjić" i Dramskog studija "Artist", koji, njegujući i baštineći najbolje tradicije "Prosvjete", djeluju u okrilju ovog društva.

Događajima, organizvanim povodom obilježavanja 120 godina postojanja "Prosvjete", u Kozarskoj Dubici prisustvovali su brojni zvaničnici, gosti i građani.

Pokrovitelji manifestacija bili su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, opština Kozarska Dubica, Јavna zdravstvena ustanova Specijalna bolnica "Mlječanica", te Centar za informisanje i kulturu Kozarska Dubica.