latinica  ћирилица
05/07/2022 |  00:01 ⇒ 07:32 | Autor: SRNA

Dodik: Ne može se desiti da kapituliram u Briselu

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da se ne može desiti da kapitulira u Briselu i ukazao da stranci kroz priču o evropskom putu BiH hoće da je naprave unitarnom zemljom.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

- Ako mene tjeraš da biram između toga da ostane Republika Srpska i da idem u Evropu, ja biram Republiku Srpsku i baš me briga za Evropu - rekao je Dodik za TV Hepi.

On je najavio i da za tri dana ide u Brisel, te izrazio sumnju u ostvarivost evropskih integracija i primijetio da će se Evropska unija raspasti dok BiH stigne do njenog članstva.

Dodik je podsjetio da EU daje članstvo samo državama koje imaju definisane granice, a sada se daje kandidatski status zemlji /Ukrajini/ koja će u najmanju ruku po pola biti podijeljena, ako ništa drugo.

- A nama kažu, vi morate da ispunite standarde. A koje standarde -  rekao je Dodik i dodao da i Srbiju "satraše sa kriterijumima, vrijednostima, poglavljima", te ocijenio kako je "to sve izvrnuto".

Naveo je da Evropa bez kriterijuma uzima samo struju od Republike Srpske jer joj to nedostaje, a da za svu drugu robu postavlja izuzetno visoke kriterijume.

- Uvale nam "Bolonju" pa nam upropaste naš obrazovni sistem, jer ako je ukinemo, onda oni kažu nema više kredita, podrške, a narod kaže – mi se ne razvijamo, nema investicija. Sve je to povezano - rekao je Dodik.

On je naveo da su mu za prebacivanje obrazovanja na nivo BiH nudili novac za izgradnju nekog puta, ali kao kredit i da im je objasnio da "nije prostitutka" da ga plaćaju za usluge.

Dodik je podsjetio da priča Kristijana Šmita o navodnom njegovom pozivu na rakiju, potiče iz 2016. godine, te je Šmitu poručio da "neće piti rakiju sa njim", kao i da ga neće smatrati legalnim visokim predstavnikom čak ni da se 100 puta pozdravi sa njim.

Podsjetio je i da je imenovano čak sedam predstavnika raznih zemalja za BiH koji primaju visoke plate i ni o čemu ne odlučuju, a najvažnije im je da se kaže da ne valja onaj ko pokaže karakter, kao što su on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao ambasadorima da neće vladati Srbijom.

Dodik je podsjetio i na prodaju "Telekoma /Republike Srpske/" i naveo da mu je konkurencija, u organizaciji jedne strane ambasade, donijela "torbu", vjerovatno sa novcem i tražila da kaže kako nešto nije u redu sa ponudom "Telekoma Srbije".

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je za Zapad eksces i računali su da će je ukinuti u drugoj fazi poslije Dejtona, ali da se "onda pojavio neki Dodik, koji je zaglavinjao i ne da", kao i da Srbi nemaju nikakav teritorijalni bosanski identitet jer imaju Republiku Srpsku.

On je potvrdio da su ga iz šest zemalja upozorili da će ga britanska jedinica pristigla u Sarajevo iz Sirije oteti i primijetio da Republika Srpska nikad nije imala više prijatelja nego sad.

Dodik je rekao da nije dao policiji da mu stane pred kuću, jer su njegova najveća odbrana njegove komšije i naveo da živi na imanju na selu.

Upitan za Gabrijela Eskobara, Dodik je naveo da Amerikanci ne odustaju od centralizacije BiH, te da od Sarajeva da naprave glavni grad kome će se Srbi klanjati.

O inicijativi "Otvoreni Balkan", Dodik je rekao da je ne prihvataju druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić.

Kada je riječ o životu ovdje, Dodik je rekao da ima ljudi koji teško žive, ali da se više nameće priča o tome.