latinica  ћирилица
05/07/2022 |  07:04 ⇒ 07:58 | Autor: SRNA

"U Sarajevu ubijeno oko 11.000 Srba, za zločine niko nije odgovarao"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da postoje podaci koje govore da je u Sarajevu u posljednjem ratu ubijeno oko 11.000 Srba, ali da za te zločine niko nije odgovarao.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Dodik je istakao i da poštuje sve žrtve bez obzira kojem narodu pripadale, ali da ne može da dozvoli da se negiraju zločini koji su se dogodili nad Srbima.

- Za te zločine niko nije odgovarao jer su napravili sud u Sarajevu koji bi trebalo da sudi Srbima, a 150.000 Srba je istjerano iz Sarajeva - rekao je Dodik za televiziju Hepi.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je čak zagovarala da se napravi sud ili tijelo koje treba da utvrdi koliko Srba je stradalo u Sarajevu.

- Ubijeno je oko 11.000 Srba i mi imamo podatke o tome, ali ih nikada nismo verifikovali jer u tu komisiju neće da uđu muslimani, a stranci sada bježe od toga - rekao je Dodik.

Napomenuo je da je međunarodna zajednica, u isto vrijeme kada se formirala i Komisija za Srebrenicu, "uzela" tu komisiju i navela da je u Sarajevu ubijeno 8.000 Srba, te istakao da to nije istina.

- Tri presude Haškog tribunala govore različite brojeve. To je nedostojno da na takav način pričamo o žrtvama - rekao je Dodik.

On je naveo i da poštuje sve žrtve, te da je bio u Srebrenici, položio vijence i razgovarao sa majkama koje su izgubile djecu. "U čemu je razlika između majki koje su izgubile sina, osim u tome što nose različite marame", rekao je Dodik.

Istakao je da su slučajevi stradanja bolni, naročito kada stradaju djeca, bez obzira da li su muslimanska ili srpska.

- Tu bol treba poštovati. Međutim, ako se to politizuje i ako se govori da postoje žrtve samo na jednoj strani, onda moram reagovati i ne možemo da pustimo tu priču u kojoj se poriču zločini koji su počinjeni nad Srbima, kao što su to pojedini tražili od nas - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je i Hrvatska očišćena od Srba, a da su u bivšoj Јugoslaviji bili najveći stradalnici.