latinica  ћирилица
05/07/2022 |  10:33 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Kako Šmit zna kako će Ustavni sud odlučiti po DŽaferovićevoj apelaciji?

Ustavni sud BiH sutra bi na plenarnoj sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

DŽaferović je krajem prošlog mjeseca uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ova dva zakona i zatražio njihovo ukidanje.

- Uklanjanje ovih propisa jeste jedino efikasno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja robe i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavljanja funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka - saopšteno je ranije iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kolika je sprega stranaca i političkog Sarajeva govori i činjenica da je Kristijan Šmit sinoć za N1 već najavio svoje djelovanje nakon odluke Suda.

Postavlja se pitanje kako Kristijan Šmit zna kako će sudije glasati i kakva će odluka biti?

Naime, Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima predviđeno uspostavljanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisano je da Vlada Srpske u određenom vremenskom okviru imenuje direktora i druga tijela agencije.

Zakonom o dopunama Zakona o republičkoj upravi predviđa se nova republička upravna organizacija - agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bio je prvi potez koji je Srpska povukla s ciljem vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH.