latinica  ћирилица
07/07/2022 |  18:07 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Završena žetva u Kozarskoj Dubici, uskladišteno 4.000 tona pšenice (VIDEO)

Ratari u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske uspješno privode kraju žetvu pšenice. Poslije Lijevče polja, gdje su prinosi prosječni, u Dubičkoj ravni rezultati su znatno bolji. Ohrabruje činjenica da je sve intenzivnija i proizvodnja sjemenske pšenice.
Žetva pšenice - Foto: RTRS
Žetva pšeniceFoto: RTRS

Prema procjenama pod hljebnim žitom na području Kozarske Dubice je bilo do 1.800 hektara. Prinosi se u prosjeku od četiri do šest tona u brdskom, te osam i više tona na području Dubičke ravni.

Ratari uglavnom za sada pšenicu skladište jer još nije utvrđena otkupna cijena. Otkupljivači kažu da uz nadprosječne prinose i cijenu od 65 pfeniga, te sve subvencije Vlade Republike Srpske, obezbjeđuje zaradu.

 - Nekih 65 feninga bi bilo realna cijena za ovaj prinos i ja razumijem one koji imaju manje prinose jer nisu dovoljno đubrili i primjenili sve agrotehničke mjere. Ta cijena je njima niska - kaže Otkupljivač Darko Sekimić.

U Dubičkoj ravni sve je intenzivnija proizvodnja sjemenske pšenice. U preduzeću "Јelena" na 130 hektara proizvedeno je više od 1.100 tona tri sorte sjemenske pšenice. Posebno premiju imaju sorte sa povećanom količinom glutena namijenjenu mlinskoj industriji.

- Radimo na toj sorti i naši su je kooperanti prepoznali tako da smo ih i mi malo stimulisali da ta sorta zaživi. Plaćamo je 10 odsto više u odnosu na tržišnu cijenu jer ipak to je kvalitet, a kvalitet se mora platiti - kaže pomoćnik direktora ovog preduzeća Milan Delić.

Do sada je u silosima na području Kozarske Dubice uskladišteno oko 4.000 tona pšenice. Do 1. avgusta lagerovanje pšenice u silosima "Јelene" je besplatno. Od 1. avgusta do 1. septembra skladištenje se plaća 2,5 KM po toni. Nakon tog roka pšenica mora da se izveze ili proda, kako bi se silosi pripremili za prijem kukuruza.