latinica  ћирилица
27/07/2022 |  18:17 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

U Kozarskoj Dubici obilježen Dan ustanka protiv fašizma (FOTO)

Tradicionalnim narodnim zborovanjem u Milića Gaju i polaganjem vijenaca u selu Knežica kod Kozarske Dubice obilježen je Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine.
Obilježavanje Dana ustanka protiv fašizma - Foto: RTRS
Obilježavanje Dana ustanka protiv fašizmaFoto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su samo Srbi bili faktor borbe protiv fašizma na ovim prostorima i da je to narod koji nikada nije dozvolio da bude pokoren.

Dodik je rekao da je ovo dan ustanka Srba, a da su komunisti neopravdano tvrdili da je to dan ustanka naroda i narodnosti BiH, iako tada BiH nije ni postojala.

Foto: RTRS

On je naveo da je BiH kao pojam nastala na drugom zasjedanju AVNOЈ-a kada je utvrđena kao republika, a 1941. godina kada se ovdje dizao ustanak bila je Vrbaska banovina i nije tačno da je BiH bila bilo kakav faktor borbe protiv fašizma, jer su to bili samo Srbi.

- Јedan narativ koji je lažan i koji se provlači kroz generacije pokušava da se održi pričom o tome da su to narodi u narodnosti BiH - rekao je Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je da srpski narod treba da poštuje žrtvu predaka i da ga sjećanje na Drugi svjetski rat može sačuvati u budućnosti.

Milunović je rekao da, iako je bivša Јugoslavija ovaj ustanak promovisala kao ustanak naroda i narodnosti, to nije tačno, te naveo da je jedan od organizatora ustanka Osman Karabegović isticao da je ustanak podigao srpski narod, a što je i Јosip Broz 1943. godine potvrdio, navodeći da su Srbi bili prisiljeni da to urade jer su Nezavisna Država Hrvatska i fašisti nastojali da ih uklone sa ovih prostora.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac istakao je danas da je Republika Srpska nastala na tekovinama borbe protiv fašizma i borbe za slobodu.

- Republika Srpska je obilježje naše slobode i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima kao što je tada u borbi protiv nacizma i fašizma srpski narod uspio da opstane upravo svojom borbom -  naglasio je Banjac.

Podsjetivši da je srpski narod početkom 1941. godine ustao u borbu za svoj opstanak i slobodu, Banjac je istakao da je veoma značajno obilježavanje 27. jula, pogotovo u Milića Gaju, i svih tekovina koje baštine antifašističku borbu, pogotovo srpskog naroda.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik položio je vijenac na partizanskom groblju.

Vijence su položili ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Poštu su odali i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragoslav Kabić, Milan Tubin i Darko Banjac, kao i predstavnici ruske Ambasade u BiH i Konzulata Srbije u Banjaluci, te delegacija Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Među onim koji su odali poštu bili su i savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević, gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor i načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, te delegacije organizacija proisteklih iz NOR-a i Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Narodni zbor u Milića Gaju svake godine tradicionalno okuplja brojne učesnike, potomke i poštovaoce tekovina Narodno-oslobodilačke borbe iz cijelog Potkozarja, zvaničnike Republike Srpske, opštinske zvaničnike, predstavnike SUBNOR-a, predstavnike nevladinih organizacija i udruženja prostekla iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i druge goste i građane.

Obilježavanje Dana ustanka protiv fašizma 1941. godine u Milića Gaju organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, SUBNOR Republike Srpske i opština Kozarska Dubica.

Ustanak protiv fašizma u knešpoljskom kraju počeo je 27. jula 1941. godine napadom na žandarmerijsku stanicu u Knežici.

Ustanak u ovom kraju je bio dobro organizovan pod vođstvom narodnog heroja doktora Mladena Stojanovića.