latinica  ћирилица
01/08/2022 |  11:33 ⇒ 13:55 | Autor: sputniknews.com

Peskov: Moskva podržava Srbiju u situaciji oko nepriznatog Kosova

Moskva podržava Srbiju u situaciji oko nepriznatog Kosova, zahtjevi vlasti regiona Srbima koji žive na sjeveru su neosnovani, izjavio je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov (foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL) -
Dmitrij Peskov (foto: EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL)

- Mi, naravno, apsolutno podržavamo Srbiju. Bliski smo tamošnjim Srbima. Smatramo da su ovo (zahtjevi kosovskih vlasti) apsolutno nerazumni zahtjevi - istakao je portparol Kremlja.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova moraju upozoriti vlasti pokrajine na nepromišljene korake, a prava Srba koji tamo žive moraju se poštovati.

- Naravno, smatramo da one zemlje koje su priznale Kosovo i bile garanti treba da upotrijebe sav svoj uticaj kako bi upozorile kosovske vlasti da ne preduzimaju nikakve nepromišljene korake koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija - rekao je on.

Peskov je naglasio da zahtjevaju da se poštuju sva prava Srba.

On je dodao da je zaoštravanje sukoba između samoproglašenog Kosova i Srbije uspjelo da se izbjegne i da je situacija odložena za mjesec dana.

- Sada je, hvala Bogu, izbjegnuto izvjesno noćašnje zaoštravanje, ali je situacija samo odložena za mjesec dana, tako da je veoma važno pokazati opreznost sa svih strana - rekao je Peskov novinarima.

U nedjelju uveče i u ponedjeljak uveče na sjeveru Kosova izbili su nemiri zbog planirane zabrane od strane Prištine ulaska vozila sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima, koja je trebalo da stupi na snagu 1. avgusta.