latinica  ћирилица
01/08/2022 |  11:48 | Autor: RTRS

Preminuo Bosnimir Ličanin Likota

Idejni tvorac Studentskog pozorišta Banjaluka i legendarni banjalučki i riječki glumac Bosnimir Ličanin Likota preminuo je u 78. godini nakon kreće bolesti.
Bosnimir Ličanin Likota (Ustupljena fotografija) -
Bosnimir Ličanin Likota (Ustupljena fotografija)

Ličanin je preminuo 28. jula u Kliničko bolničkom centru u Rijeci.

Posmrtni ostaci Bosnimira Ličanina Likote biće kremirani u Zagrebu na groblju "Gaj Urni", a prema njegovoj posljednjoj želji urna će biti pohranjena na groblju Kozala u Rijeci, u krugu najbližih, dok će komemoracija u dogovoru sa članovima Likotine porodice biti održana u avgustu i u Banjaluci.

Rođen je 8. marta 1944. godine u Aranđelovcu, kao Živomir Ličanin. Kao glumac amater prijavio se 1959. godine na audiciju u Amatersko pozorište u Prijedoru i debitovao u predstavi Milana Begovića "Pustolov pred vratima".

Kao student aktivno je igrao u amaterskom pozorištu "Branko Krsmanović" u Beogradu. Diplomirao je hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu 1970. godine.

Prvi profesionalni angažman dobio je 1971. godine u banjalučkom Narodnom pozorištu Bosanske Krajine u predstavi "Gospoda Glembajevi".

U Narodnom pozorištu Bosanske Krajine odigrao je preko pedeset uloga u periodu od 1971. do 1981. godine.

Banjalučka publika najviše će ga pamtiti po ulogama Kovača u predstavi "Mistefija Bufo" Majakovskog,  Antipe Zikova u predstavi "Zikovi" Gorkog i Agatona u nušićevom komadu "Ožalošćena porodica".

Nakon Prijedora, Beograda i Banjaluke pridružio se ansamblu HK "Ivana pl. Zajca" u Rijeci. 

Nastupao je i na filmu, televiziji i radiju, a za svoja glumačka ostavarenja dobio je mnogo priznanja - niz glumačkih  nagrada  na pozorišnom festivalu u Јajcu nagradu Udruženja dramskih umjetnika Bosne i Hercegovine, nagradu "Veselin Masleša" koju je dodjeljivao SIZ grada Banjaluke, a za monodramu "A moja Bosna je nešto treće" nagrađen je Srebrnom kolajnom na festivalu u Zemunu 1984. godine.