latinica  ћирилица
01/08/2022 |  13:18 ⇒ 13:30 | Autor: sputniknews.com

Putin: Rusija će biti odgovoran snabdjevač, ali ne na svoju štetu

Rusija će uvijek biti odgovoran snabdjevač metalurškim i drugim proizvodima u inostranstvo, bez obzira na "političke nevolje", ali neće raditi na svoju štetu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku o metalurgiji.
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Rusija će uvijek biti pouzdan i odgovoran snabdjevač metalurških proizvoda za strane kupce i partnere, bez obzira na političke nevolje današnjice. Za one koji su raspoloženi za profitabilnu, predvidljivu poslovnu saradnju, mi ćemo takođe biti pouzdani partneri. Ali nećemo raditi sebi na štetu sa onima koji nam pokazuju jasno neprijateljski stav - naglasio je on.
 
Prema njegovim riječima, to se ne odnosi samo na tržište metala, već i na drugu izvoznu robu.

Predsjednik Rusije je istakao i da u fokusu pažnje kako privrednih kompanija tako i vlade, čelnika regiona treba da bude obezbjeđivanje domaće potražnje metalurškim proizvodima.

- Pritom se ne radi samo o stabilnim isporukama ove robe na naša tržišta, već i o povećanju ovih isporuka, o rastućoj tražnji, prije svega zbog povećanja izgradnje stambenih, industrijskih i komercijalnih objekata, kroz realizaciju velikih programa razvoja infrastrukture: željeznice, mostova i nadvožnjaka, kao i drugih kapitalnih objekata - naveo je on.

Zapadne sankcije protiv metalurgije nisu u skladu sa principima STO.

Putin je istakao da zapadne sankcije protiv ruske metalurgije nisu u skladu sa principima Svjetske trgovinske organizacije i dovode do smanjenja blagostanja Evropljana.

Šef države je podsjetio da su zapadne zemlje uvele ograničenja za rad ruskih metalurga na inostranim tržištima i zabranu kupovine pojedinih komponenata za proizvodnju u Rusiji armature, valjanog metala i čeličnih limova.

Putin je istakao da su ove odluke zapadne zemlje donijele da bi zadovoljile političke interese, kao i da one ne odražavaju realnost ni u svjetskoj politici ni u svjetskoj ekonomiji.

Istovremeno, on je naglasio da prilikom uvođenja sankcija "nisu uzete u obzir čak ni očigledne, razumljive posljedice, uključujući rast cijena građevinskog materijala na globalnom tržištu, kao i podsticanje svjetske inflacije u cjelini".

Prema Putinovim riječima, slična situacija se razvija i u energetskom sektoru.
 
Smanjenje blagostanja i kvaliteta života običnih građana, prije svega u Evropi, političare ne interesuje, naglasio je ruski lider.
 
- A da ne govorimo o stvarima kao što je pridržavanje principima Svjetske trgovinske organizacije – oni su jednostavno bačeni u đubre. Očigledno, neki naši zapadni partneri ne žele ni da se prisjete ovih principa, jer im je jednostavno neprijatno da o tome govore - dodao je Putin.

Osim toga, on je konstatovao da su ograničenja rada ruskih metalurga otvorena manifestacija nelojalne konkurencije, pokušaj zapadnih zemalja da obuzdaju ruski biznis kao jednog od lidera u svjetskoj metalurgiji i "preraspodele tržišta, naravno, u njihovu korist".

Poslije početka vojne specijalne operacije Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Neke zemlje su objavile o zamrzavanju ruske imovine, mnogi brendovi su napustili Rusiju.

Evropska unija je uvela već šest paketa sankcija, uključujući embargo na ruski ugalj i naftu. Međutim, to se pokazalo kao problem za sam Zapad, jer je izazvao nagli rast inflacije i cijena hrane i benzina.