latinica  ћирилица
01/08/2022 |  13:31 ⇒ 13:45 | Autor: SRNA

Glamoč: Obilježen Dan ekshumacije 108 srpskih boraca i civila

Služenjem parastosa u Hramu Svete trojice u Glamoču i polaganjem cvijeća kod spomen-ploče obilježen je Dan ekshumacije 108 srpskih boraca i civila iz masovne grobnice "Kamen".
Polaganje cvijeća kod spomen-ploče, Glamoč - Foto: SRNA
Polaganje cvijeća kod spomen-ploče, GlamočFoto: SRNA

Sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac istakla je da potomci srpskih boraca i civila poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ne smiju dozvoliti da se zaborave mjesta gdje su poginuli njihovi najmiliji.

- Odavanjem počasti treba da se sjećamo i ta sjećanja na naše najmilije prenosimo na nove generacije - rekla je Graorčeva.

Ona je istakla da sa tim ciljem svake godine predstavnici Republičke organizacije i članovi porodica odlaze u mjesto Kamen u Glamoču.

- Proteklih 15 godina od kako je postavljena spomen-ploča na ovom mjestu dolazimo sa porodicama čija su tijela najmilijih ekshumirana iz masovne grobnice da bismo se podsjetili svega onoga što se desilo na ovim prostorima - rekla je Srni Graorčeva.

Ona je navela da od 108 ekshumiranih tijela četiri jošnisu identifikovana.

- To nije veliki broj, ali za porodicu koja traži nekog svog i jedan je prevelik broj. Prošle godine veoma je indentifikovan mali broj lica srpske nacionalnosti, te stalno pozivamo nadležne da se ovaj proces pomjeri sa mrtve tačke - rekla je Graorac.

Ona je upozorila i da će se, ukoliko ovaj proces bude nastavljen dosadašnjim tempom, doći u situaciju da one koji budu identifikovani neće imati ko da sahrani.

Zločine nad srpskim vojnicima i civilima na ovom lokalitetu počinili su pripadnici Hrvatske vojske i HVO-a 1995. godine, te muslimanske vojne snage.

Ovaj zločin, za koji niko još nije odgovarao, predstavljao je uvod u zločine počinjene u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".

"Kamen" je samo jedna od masovnih grobnica koja je pronađena na području Glamoča.

Obilježavanje Dana ekshumacije 108 srpskih boraca i civila iz masovne grobnice "Kamen" organizuje Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.