latinica  ћирилица
01/08/2022 |  18:51 ⇒ 02/08/2022 | 10:32 | Autor: RTRS

Hoće li uskoro početi razgovori bošnjačkih i hrvatskih partija o izboru delegata u federalni Dom naroda? (VIDEO)

Šest dodatnih sedmica za dogovor za koji je neuspješno potrošeno već šest godina - tako najkraće glasi najnoviji rok koji je Nijemac Kristijan Šmit ostavio političkim liderima u FBiH da se dogovore o izmjenama Izbornog zakona.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

U suprotnom, nakon tehničkih, obećao je Šmit da će nametnuti i političke promjene zakonodavstva. Da li je i posljednje prolongiranje samo djelić predizborne igre smišljene u sarajevskoj kuhinji, iz koje već sada poručuju kako je dogovor nemoguć!?

Nakon što je bošnjačka politička elita zaogrnuta istim plaštom kvazigrađanštine, shvatila da bi, više nego inače fragmentirana na ljevicu i desnicu, tokom samo jednog oktobarskog dana mogla da izgubi užitak nametanja vlastitih pulena drugim narodima, pokrenuta je nova epizoda u serijalu izborne reforme u BiH.

Po uobičajenom scenariju aktiviran je sarajevski političko-paraobavještajni mulj. Prvo je kao slučajno u javnost "procurila" detaljna vijest kako se Kristijan Šmit latio pera, s namjerom da se realizuje odluka Ustavnog suda u predmetu "Ljubić protiv BiH".

I uslijedila je sarajevska histerija. Prijetilo se ratom, prebrojavala vojna snaga, najmonstruoznije etiketirali cijeli narodi, Hrvate "smještali" u vagone, Šmitu pravili jalove "sačekuše" na aerodromima...

Kulminiralo je dirigovanim protestima pred zgradom OHR-a, na kojima su se profesionalni demonstranti utrkivali u "građanizaciji", a političke junoše ko će prigrabiti organizacione zasluge.

I Kristijan Šmit je režirano "kapitulirao"! Tek da nešto "nametne" odlučio se za tehničke izmjene. Političke – "ostavio" političarima. I rok od šest sedmica! A već prve, umjesto najave sastanaka, iz Sarajeva stižu "obećanja" kako dogovora o izmjeni Izbornog zakona, neće biti! Kao ni do sada!

- U ovoj predizbornoj "upali" riješiti nešto što nismo u stanju riješiti relativno smireni u protekle dvije godine, to je nemoguće. Mislim da je nemoguću stvar zatražio od nas - izjavio je lider SDA Bakir Izetbegović.

I opet su pod plaštom sarajevske građanštine svi jedinstveni.

- Јa ne mislim da se mogu politički akteri dogovoriti i da se onda može desiti nametanje neko koje znači rješavanje presude Ljubić - rekao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

A politički akteri se već dogovorili. Јoš prije dvije godine u Mostaru. Na bazi tog dogovora Mostar je prestao biti "grad slučaj". Dobio je novog gradonačelnika i Gradsko vijeće.

No onda se Bakir Izetbegović "predomislio". I od dalje primjene mostarskog sporazuma i presuda odustao.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović sjestan sarajevske "taktike" poručuje - ulica ne može rješavati probleme. Ali su i šanse političara sve manje.

- Јa mislim da je to neprovodivo, međutim mi stojimo na dispoziciji što se toga tiče. Pitanje je šta bi značio bilo kakav dogovor ako smo mi danas već na početku osmog mjeseca kad vjerovatno neće više biti zasjedanja Zastupničkog doma ni Doma naroda, što znači bilo kakvi dogovori ne bi se mogli implementirati - rekao je Čović.

No "taktičar" Izetbegović, ponesen stranačkim ovacijama, ipak najavljuje rasplet. Priznaje da upravlja i Kristijanom Šmitom i OHR-om.

Kaže, Nijemca je prošle sedmice "upozorio" da ne nameće izmjene Izbornog zakona. Prethodno mu "sugerisao" nametanje odluke o finansiranju izbora. Sada, za njega ima novi plan. Izborni zakon, ali po volji Sarajeva.

A Šmit – čini se – po sarajevskim željama već "usmjeren". Od najavljenog cenzusa od minimalno tri odsto konstitutivnog naroda u kantonu u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH, koji bi mogli da biraju delegata u gornji federalni dom, odustao je, za manje od tri dana.

Novinar Zoran Krešić vjeruje da međunarodna zajednica ipak neće ispunjavati želje Izetbegovića i Izetbegovića potpomognute Islamskom zajednicom.

- To apsolutno očekujem da se neće dogoditi odnosno da se neće realizovati ono što gospodin Izetbegović inzistira da se BiH, ponajprije FBiH, pretvori u bošnjačko – muslimansku državicu. Posve sam uvjeren da međunarodna zajednica neće dopustiti takav scenario - istakao je Krešić.

Po važećem zakonu, osim hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Bošnjacima je omogućeno da biraju sve bošnjačke delegate u Dom naroda FBiH, većinu srpskih, trećinu hrvatskih kao i sve delegate nacionalnih manjina.

I to je ta "ravnopravnost" na sarajevski "građanski" način – zbog koje u FBiH još nisu implementirani ni izborni rezultati iz 2018. godine!