latinica  ћирилица
01/08/2022 |  19:45 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

BiH i dalje nema svog oficira za vezu u EUROPOL-u (VIDEO)

Godinama BiH nema svog oficira za vezu u EUROPOL-u , a kad će biti imenovan još nije poznato.
Europol (Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN, ilustracija) -
Europol (Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN, ilustracija)

Iako je usaglašeno da to bude Aleksandar Stjepanović iz MUP-a Republike Srpske, dogovor se ne sprovodi. Јer, prije nego što ode u sjedište evropske policije u Hagu potrebno je formirati tzv. zajedničku kontakt tačku.

Očigledno da opstrukcije iz političkog Sarajeva to sprečavaju.

Sve to onemogućava policiji Republike Srpske da direktno dobija podatke ključne za borbu protiv organizovanog kriminala. Kome to odgovara?

BiH već petu godinu nije u mogućnosti ispuniti međunarodnu obavezu, a policija je uskraćena za pristup podacima značajnim za borbu protiv kriminala.

Aleksandar Stjepanović iz MUP-a Srpske, koji bi trebalo da preuzme funkciju oficira za vezu, u EUROPOL ne može jer BiH nije uspostavila zajedničku kontakt tačku.

Komunikacioni sistem treba da bude premješten iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u Ministarstvo bezbjednosti, ali neko taj posao, čini se, koči.

Iz Republike Srpske smatraju da je to namjerna opstrukcija političkog Sarajeva.

- Tu počinje sav problem. Besmisleno je više i nabrajati njihova obrazloženja i izgovore. Ministarstvo bezbjednosti nema više šta da kaže. To je svjesna politika odugovlačenja a mi pričamo o borbi protiv kriminala. Očigledno da Sarajevu odgovara da Direkcija ima pristup komunikacionom kanalu i da filtrira podatke i na neki način upravlja podacima, šta će proslijediti MUP Rep ublike Srpske šta neće, praktično upravlja i istragama - izjavila je  delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Iz ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara o ovoj temi ćute. Oglušuju se i na naše pozive.

A samo prije manje od tri mjeseca ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić na sastanku u MUP-u Srpske obećavao je da će posao sa imenovanjem oficira za vezu biti okončan uskoro.

- Praktično je premještanje komunikacionog sistema (SIENA) iz sadašnjih prostorija Direkcije za koordinaciju policijskih tijela ostalo još da se realizuje i ja mislim da ćemo brzo imati taj tim, ali ne želim da se obavezujem jesu li to dvije ili četiri sedmice - rekao je Cikotić.

A od toga ne da je prošlo dvije ili četiri, već deset sedmica. I opet imamo mrtvo slovo na papiru.

I stručnjaci za bezbjednost upozoravaju da je ova ostrukcija političkog Sarajeva opasna jer se na ovaj način, kažu, pravi bezbjedno područje pojedinim kriminalnim grupama. Sumnjaju da je to nekome cilj.

- To je potpuna i nemjerljiva opasnost i prijetnja. Kako vi možete da vodite jednu državu sa tri naroda, a da o ključnim pitanjima kao što je bezbjednost podatke imaju samo predstavnici jednog naroda. To nije prihvatljivo i to ne može proći. Ovo jeste opstrukcija , ona može potrajati, ali ona ne može biti dugoročno rješenje - istakao je dekan Fakulteta za bezbjednost Slobodan Župljanin.

Podsjećamo, novi sastanak o formiranju zajedničke kontakt tačke sa predstavnicima međunarodne zajednice trebalo je da bude polovinom ovog mjeseca, ali je odgođen za septembar.

Iz Republike Srpske pitaju da li nekom smeta i to što je iz EUROPOL-a potvrđeno više puta da su naš MUP i MUP Srbije korak ispred svih policijskih agencija i kod nas i regionu.