latinica  ћирилица
03/08/2022 |  13:09 ⇒ 14:20 | Autor: Agencije

U Novom Sadu sutra obilježavanje 27 godina od "Oluje"; Prisustvuju zvaničnici Srpske i Srbije

U Novom Sadu sutra će na Trgu slobode biti obilježeno 27 godina od velikog srpskog stradanja u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.
Srpske izbjeglice poslije hrvatske akcije "Oluja" - Foto: RTRS
Srpske izbjeglice poslije hrvatske akcije "Oluja"Foto: RTRS

Danu sjećanja na stradale i prognane u "Oluji" prisustvovaće predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a državna ceremonija obilježavanja počeće u 20.00 časova, najavljeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Vučić je ranije pozvao sve građane Srbije, a posebno Krajišnike da prisustvuju obilježavanju, podsjetivši da je praksa da se sjećanje na stradanje u "Oluji" uvijek obilježava u mjestima gdje je nastanjeno najviše prognanih.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.