latinica  ћирилица
04/08/2022 |  11:27 ⇒ 13:15 | Autor: RTS

Sto dana vlade Dritana Abazovića, pet glasova nedostaje da postane bivša

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi Crne Gore Dritana Abazovića, koja obilježava sto dana na vlasti, zasad nema dovoljnu podršku da bude realizovana u crnogorskom parlamentu. Naime, potrebno je da dobije podršku još pet poslanika kako bi uspjela.

Abazović i patrijarh srpski Porfirije potpisali su juče Temeljni ugovor u Vili Gorica u Podgorici, nakon čega je u parlamentu podnijeta inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi.

Inicijativu su podnijeli Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemorkate (SD), Liberalna partija (LP) i Demokratska unija albanaca (DUA). Trideset osam poslanika je potpisalo inicijativu tvrdeći da je Temeljni ugovor uperen protiv državnih interesa. Nedostaje im još najmanje pet glasova kako bi realizovali svoju inicijativu.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović zakazala je tim povodom vanrednu sjednicu parlamenta za 19. avgust.

Ako bi se inicijativi priključili bivši dugogodišnji koalicioni partneri DPS-a, Bošnjačka stranka (BS) s tri poslanika i Albanska lista s jednim, to i dalje neće biti dovoljno.

U Građanskom pokretu URA pozdravili su potpisivanje Temeljnog ugovora i poručili da ih ne zabrinjavaju najave o izglasavanju nepoverenja Vladi.

- Za izglasavanje nepovjerenja Vladi neće imati većinu, jer vjerujemo da će Skupština Crne Gore i partije u njoj znati na pravi način da se odrede prema odgovornoj i racionalnoj državnoj politici, nasuprot netrpeljivosti, neosnovanim tenzijama, problemima i ekstremizmu - naveli su juče iz te partije.