latinica  ћирилица
04/08/2022 |  14:28 | Autor: SRNA

Đokić: Veličanje "Oluje" - uvreda koju srpski narod trpi decenijama

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je danas da je oružana akcija "Oluja" jedan od najbolnijih podsjetnika na nepravde učinjene srpskom narodu, ali i zločin koji i dalje traje slavljenjem nemilosrdnog etničkog čišćenja.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić je povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" poručio da je progon Srba iz Hrvatske prije 27 godina bio i ostaće tuga koja nikada neće proći, saopšteno je iz Socijalističke partije.

- Ovaj dan nas uporno podsjeća na to da su počinioci ovog strašnog zločina ne samo slobodni i nekažnjeni, već da ih slave kao junake i taj nemili događaj kao svoj trijumf. To nikada ne možemo i nećemo prihvatiti. Nikada nećemo zaboraviti naše žrtve i ovaj strašni egzodus niti ćemo prestati da govorimo naglas o zločinima koji su učinjeni srpskom narodu - istakao je Đokić.

Lider SP-a je naglasio da je veličanje oružane akcije "Oluja", najblaže rečeno, uvreda koju srpski narod trpi decenijama.

- To nas neće navesti da zaboravimo šta nam je učinjeno niti nas spriječiti da se sjećamo. Uvijek ćemo biti tu da ih podsjetimo na svaki izgubljeni život, na svaki jauk i suzu i da to nije nešto čime se treba ponositi - rekao je Đokić.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu - teritoriju Formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, počinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji "Oluja" je, prema evidenciji "Veritasa", 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.