latinica  ћирилица
05/08/2022 |  16:14 ⇒ 16:33 | Autor: RTRS

Potpisan Sporazum o saradnji sa Rafinerijom nafte Brod

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, u ime Vlade Republike Srpske i direktor privrednog društva Rafinerija nafte Brod a.d. Brod Anatolij Vaclavič Karaljus potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o saradnji, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.
Petar Đokić i Anatolij Vaclavič Karaljus (Foto: Vlada Srpske) -
Petar Đokić i Anatolij Vaclavič Karaljus (Foto: Vlada Srpske)

Predmetnim sporazumom je predviđena mogućnost izgradnje gasne elektrane u krugu fabrike Rafinerija nafte Brod a.d. Brod i definisan način njene realizacije.

Đokić je tim povodom rekao da je ovaj projekat prvi projekat ovog tipa u regionu i da će, dugoročno gledano, imati veoma veliki značaj za ekonomiju Republike Srpske i dalje ulaganje u sektor energetike, posebno u oblasti korišćenja prirodnog gasa za proizvodnju električne energije.

Prema procjenama, instalisana snaga gasne elektrane je 100 megavata, a vrijednost investicije oko 150 miliona KM, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je na ovaj način pokazala spremnost da pruži svu potrebnu podršku realizaciji ovog projekta, kao i daljem razvoju i unapređenju odnosa sa važnim strateškim investitorom i partnerom Srpske, kompanijom Zarubežnjeft.