latinica  ћирилица
11/08/2022 |  11:19 | Autor: SRNA

Nović: Pravosuđe omogućilo da ratni zločinac napusti BiH

Pravosuđe BiH je svojim nedjelovanjem omogućilo ratnom zločincu Sakibu Mahmuljinu da napusti BiH kada želi bez ikakvih mjera zabrane, rekao je šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović.
Sredoje Nović - Foto: SRNA
Sredoje NovićFoto: SRNA

- Prosto je nevjerovatno ponašanje pravosudnih institucija na nivou BiH kada su prilikom izricanja drugostepene pravosnažne presude za ratne zločine Sakibu Mahmuljinu nisu istovremeno odredili mjeru pritvora ili bilo kakve mjere zabrane - ocijenio je Nović za.

Nović je istakao da pored toga što su izrekli nejasno i gotovo nenormalno nisku kaznu za zločine koje su počinile jedinice pod komandom Mahmuljina, pravosuđe BiH je nastojalo da mu omogući da može napustiti zemlju kada želi.

On vjeruje da će ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin ostati u Turskoj umjesto da se vrati u zatvor u BiH.

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine.

Јedan od advokata iz tima odbrane informisao je Sud BiH o odlasku Mahmuljina, ali tek pošto je on napustio BiH.