latinica  ћирилица
11/08/2022 |  12:02 ⇒ 12:37 | Autor: SRNA

Predložen pritvor osumnjičenima u predmetima "Transporter" i "Storidž"

Tužilaštvo BiH podnijelo je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Srđana Rađevića i Davorina Popovića zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Tužilaštvo je za osumnjičene Roberta Radonića, službenika Obavještajno-bezbjednosne agencije i Miloša Lukajića, policijskog službenika Granične policije BiH, zatražilo mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabranu posjećivanja određenih mjesta ili područja, te zabranu sastajanja sa određenim osobama.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, te nedozvoljen promet akciznih proizvoda u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja.

Radoniću se na teret stavlja i povreda tajnosti postupka i odavanje tajnih podataka, dok se Lukajić tereti i zbog primanja mita, kao i povrede tajnosti postupka.

Posebnu težinu ovim krivičnim djelima daju elementi visoke korupcije i zloupotrebe kapaciteta i resursa važnih državnih institucija za sprovođenje zakona radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su u okviru istražnih aktivnosti prikupljene informacije i dokazi da su osumnjičena lica kao članovi organizovane kriminalne grupe vršila krivična djela povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i krijumčarenjem droge iz susjednih zemalja radi preprodaje u BiH, te dalje distribucije u zemlje zapadne Evrope.

Tužilaštvo BiH u saradnji sa partnerskim policijskim institucijama nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja ovih predmeta.

Prijedlog pritvora za osumnjičene upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu Tužilaštva.