latinica  ћирилица
11/08/2022 |  12:13 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Bošnjačko-muslimanske poluge opstruišu istinu

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da bošnjačko-muslimanske političke poluge nastavljaju da opstruišu istinu, pravdu i pravičnost kada su u pitanju ratni zločini nad srpskim narodom, a primjer ratnog zločinca Sakiba Mahmuljina je vrlo ilustrativan u tom smislu.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Novaković Bursać je izjavila Srni da je primjer Mahmuljina ilustrativan prvenstveno zbog toga što mu je za mnogobrojne stravične zločine na području Ozrena, poslije dugogodišnjeg odugovlačenja po pravosuđu BiH, dosuđena sramotno mala zatvorska kazna čije odsluženje uspijeva da izbjegne.

Prema njenim riječima, kada je trebalo dočekivati i komandovati mudžahedinima, Mahmuljin je bio vrlo "hrabar", dok pred nagovještajem izvršenja i te minimalne pravde bježi kao posljednja kukavica.

Novaković Bursać je rekla da ove činjenice još jednom potvrđuju da nametnuto pravosuđe na nivou BiH nije imalo i nema cilj da se uspostavi pravda i pravičnost kada su u pitanju ratni zločinci nad Srbima.

Sve to, dodala je, ukazuje da na bošnjačko-muslimanskoj strani nema spremnosti ni želje za suočavanje sa prošlošću, nego da sinhronizovano rade na održanju iskrivljene slike o prošlom ratu u svrhu ispunjenja političkih ciljeva i zadataka postavljenim prije početka rata u BiH.

Ona je istakla da je previše primjera koji navode na zaključak da se ne možemo pouzdati u pravosuđe i druge institucije na nivou BiH kada je u pitanju uspostavljanje pravde i otkrivanje istine o proteklom ratu.

- To znači da moramo više uložiti i bolje raditi kako bi naše institucije, udruženja i pojedinci sistematizovali podatke, očuvali istinu i odbranili se od istih napadača koji u ovom vremenu djeluju ka istom cilju kao u ratu, samo što sad kao oružje koriste opstrukcije i laži - zaključila je Novaković Bursać.

Presuđeni ratni zločinac nekadašnji komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin napustio je BiH i umjesto u zatvor otišao je u Tursku.