latinica  ћирилица
11/08/2022 |  18:17 ⇒ 19:04 | Autor: SRNA

U subotu u Glini parastos za 150 srpskih civila ubijenih u "Oluji"

Predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da će u subotu, 13. avgusta, prisustvovati parastosu u Glini u Hrvatskoj za oko 150 srpskih civila koji su mučki ubijeni u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" avgusta 1995. godine.
Bombardovanje Knina - akcija "Oluja" - Foto: AFP
Bombardovanje Knina - akcija "Oluja"Foto: AFP

Arlov je naveo da su ovi srpski civili, žene i muškarci, pronađeni mrtvi na svojim traktorima, u automobilima, kućama, kraj puteva, a namjeravali su da sa ostalih oko 250.000 srpskih prognanika napuste Hrvatsku u najvećem etničkom čišenju srpskog naroda.

- Kao pripadnik srpskog naroda sa Korduna koji je do "Oluje" živio u Topuskom na Kordunu prisutvovaću parastosu ubijenim srpskim žrtvama i mučenicima koji su ovdje bez imena i prezimena sahranjeni u zajedničkoj grobnici - rekao je Arlov.

On je istakao da će sa Vijećem srpske nacionalne manjine grada Gline, organizatorom ovog parastosa, koji ne da da se zaboravi i ovaj zločin nad srpskim narodom Korduna, Banije, Like i sjeverne Dalmacije, razgovarati o postavljanju velikog krsta i spomen-ploče na ovoj masovnoj grobnici.

- Tražićemo pomoć od institucija Republike Srpske da velikim krstom i spomen-pločom trajno obilježimo ovo veliko stratište Srba mučki ubijenih u "Oluji" 1995. godine, da se ovaj zločin nad srpskim narodom nikad ne zaboravi, jer to dugujemo ovim mučenicima, ali i našoj djeci i budućim pokoljenjima - rekao je Arlov.

Pomen će biti služen na groblju "Sveta Kata" u mjestu Gornje Selište u 10.00 časova.