latinica  ћирилица
14/08/2022 |  19:00 ⇒ 15/08/2022 | 07:15 | Autor: RTRS

Cetinje i danas tuguje, a motiv zločina još nepoznat (VIDEO)

U Vladinom domu u Cetinju održana je komemorativna sjednica za tragično nastradale u nezapamćenom masakru, nakon što je 34-godišnji Vuk Borilović iz lovačke puške ubio 10 ljudi, među kojima i dvoje djece, a ranio još šest. U podgoričkom Kliničkom centru liječe se tri pacijenta, dva su van životne opasnosti, dok je treći u kritičnom stanju. Ubijeni su danas sahranjeni u Cetinju.
Komemoracija na Cetinju (Foto: Screenshot/ Tanjug) -
Komemoracija na Cetinju (Foto: Screenshot/ Tanjug)

U Crnoj Gori danas muk. Komemorativnom sjednicom, Cetinje, ali i cijela zemlja oprostili su se sa žrtvama nezapamćenog masakra.

Gradonačelnik Cetinje Nikola Đurašković poručio je da je tragedija nezapamćenih razmjera pogodila Cetinje i Crnu Goru i sve ostavila u šoku.

- Od prekjuče je naš grad okovan tugom i šokom, da su nevine žrtve stradale bez bilo kakve krivice u jednom bezumnom napadu. Ovakav dan se ne pamti - kazao je Đurašković i dodao da ne postoji riječ utjehe za porodice.

On je naglasio da njihovi brutalno prekinuti životi ostaju neizbrisivi dio sjećanja, ali i opomena svima u Cetinju i cijeloj Crnoj Gori da se učini sve da se ovakav strašan događaj više nikad ne ponovi.

Potpredsjednik Skupštine Cetinje Mirko Stanić kazao da je Cetinje obavijeno tugom kao nikada do sad.

- Cetinje u svome tugovanju nije samo, tuguje cijela Crna Gora, a riječi podrške stigle su sa svih strana - rekao je Stanić.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodica tragično stradalih, predstavnici lokalne vlasti, Vlade kao i predsjednik države Milo Đukanović.

Cetinjanin Tiodor Radunović u stravičnom zločinu ostao je bez dva člana porodice. Nakon komemorativne sjednice, pozvao je vlasti da oslobode odgovornosti sugrađanina Nenada Kaluđerovića koji je, kako kaže, zaustavio krvavi pir.

O motivu masovnog ubistva, kažu stručnjaci, još je teško govoriti.

- Konkretizacija i izjašnjavanje o razlozima u ovom momentu, kao i u nedostatku informacija, ja kao stručnjak smatram neodgovornim - rekla je za RTRS psihijatar Mira Varagić.

Mentalno zdravlje strana je i zapostavljena tema, pojašnjavaju stručnjaci.

U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, ima više od 100 hiljada komada registrovanog oružja. Slučaj Borilovića, kažu stručnjaci, realan je prikaz šta može da se desi kada se to oružje nađe u pogrešnim rukama.

Apeluju na nadležne - pooštriti procedure za dobijanje dozvola za oružje, ali i pojačati kontrolu.