latinica  ћирилица
17/08/2022 |  10:11 ⇒ 18:00 | Autor: SRNA

Višković uprkos izazovima ponosan na rad Vlade; Ostvareni značajni makroekonomski pokazatelji (VIDEO)

Svi pokazatelji u 2022. godini u Republici Srpskoj su bolji nego što su bili u 2019. Sve je provjerljivo i dostupno u Zavodu za statistiku, poručio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je rekao da je ponosan na rad Vlade u njegovom mandatu, koja je uprkos epidemiji virusa korona od 2020. godine do danas, te rusko-ukrajinskom sukobu koji je doveo do inflacije i poremećaja na svjetskom tržištu, uspjela da ostvari značajne makroekonomske pokazatelje u Srpskoj.

Višković je u intervjuu za Srnu istakao da su svi pokazatelji u 2022. godini u Srpskoj bolji nego što su bili u 2019. i da su provjerljivi i dostupni u Zavodu za statistiku Republike Srpske.

RASTOM PLATA U SRPSKOЈ ŠTIĆEN STANDARD GRAĐANA

Višković je rekao da je prosječna plata u Republici Srpskoj u junu iznosila 1.157 KM i da rast plata u Srpskoj od 16,8 odsto znači da je Vlada Republike Srpske preduzimala mjere u ekonomskoj sferi.

- Rastom plata "peglali" smo inflaciju i na neki način štitili standard naših građana - istakao je premijer Republike Srpske.

Višković je napomenuo da su vlasti bile predmet podsmjeha od opozicije i nekih analitičara kada je najavljivano da je cilj da prosječna plata u Republici Srpskoj iznosi 1.200 KM.

- Poručujem im da ćemo sigurno to uraditi isto kao što smo 2019. godine bili najavili da je cilj prosječna plata od 1.000 KM, kada smo na isti način razapinjani po raznim medijima - rekao je Višković.

On je rekao da je najniža plata u Republici Srpskoj veća nego u Srbiji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, te u FBiH.

- Samo prije dvije-tri godine bilo je nezamislivo da prosječna ili najniža plata u Srpskoj bude veća nego u FBiH, koja ima i više stanovništva i veći BDP - rekao je Višković.

RAST BDP-a I INFLACIЈA U SRPSKOЈ

- BDP u Republici Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine povećan je za 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što znači da u Srpskoj nije sve tako crno kako to neki iz opozicije žele da prikažu - rekao je Višković.

Višković je istakao da je zbirna inflacija u junu ove godine u Republici Srpskoj u odnosu na isti mjesec prošle godine veća za 14,3 odsto, ali i da rast plata u Srpskoj iznosi 16,8 odsto.

On je rekao da se trenutno primjećuje, što je dobro, da inflacija polako stagnira u odnosu na prethodne mjesece.

Prema njegovim riječima, u odnosu na maj ove godine rast je svega za 1,1 odsto, što znači da se može očekivati da u drugom kvartalu 2022. godine dođe do stagnacije inflacije ili da se zaustavi ili da dođe do njenog pada.

On je rekao da je u junu ove u odnosu na juni prošle godine najveći rast cijena u Republici Srpskoj bio u sferi masnoća i ulja oko 66 odsto, u oblasti energenata nafte i naftnih derivata oko 55 odsto, dok su hljeb i ostale životne namirnice vezane za proizvode od brašna imale rast cijena oko 22 odsto.

NAЈBOLjI KOEFICIЈENT RASPODЈELE SREDSTAVA OD KADA POSTOЈI UIO

On je naveo da je u trećem kvartalu ove godine – juli, avgust i septembar Republika Srpska ima koeficijent 34,97 raspodjele sredstava PDV-a koju radi Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, što je najbolji koeficijent koji je Republici Srpskoj pripao od postojanja UIO.

Višković je rekao da su mjere Vlade Republike Srpske u pogledu povećanja plata, penzija, povećanja minimalne plate i davanja jednokratne pomoći građanima uticale da se poveća javna potrošnja u Srpskoj, a time i da se raspodjela koeficijenta u UIO značajno pomjeri u korist Republike Srpske.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj od 1. januara došlo do rasta plata i penzija, socijalnih i boračkih davanja, kao i u maju, te u avgustu gdje je sa sindikatom dogovoreno za 55.000 radnika u javnoj upravi da svako dobije nominalno na svoju platu po 100 KM koje su ispregovarali Vlada i sindikat.

- Sve to je uticalo i na koeficijent raspodjele PDV-a. Zato su se u drugom entitetu zabrinuli ili pobunili, ali ovo je razlog zašto se to dešava - rekao je premijer Srpske.

Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske u posljednjih mjesec dana isplatila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM za 130.000 mladih od 16 do 30 godina za šta je bilo potrebno isplatiiti oko 13 miliona KM, ističući da će ova pomoć mladima biti ponovljena u septembru.

On je rekao da je u Republici Srpskoj juče krenula isplata jednokratne novčane pomoći po 100 KM penzionerima. Za jednokratnu novčanu pomoć za borce isplaćen je 21 milion KM, dok je i ranije isplaćivana pomoć za borce starije i mlađe od 65 godina kojima je jedino primanje borački dodatak.

NAЈVEĆI BROЈ ZAPOSLENIH U SRPSKOЈ - PREĐENA CIFRA OD 320.000

Predsjednik Vlade je rekao da su svi pokazatelji u 2022. godini u Srpskoj bolji nego što su bili u 2019.

- Izvolite provjerite BDP, prosječnu platu i broj zaposlenih koji je prvi put u Srpskoj prešao cifru od 320.000 osiguranka i sada iznosi blizu 323.000, odnosno najveći broj zaposlenih od kada postoji Srpska - rekao je Višković.

On je rekao da Republika Srpska od marta 2020. godine, odnosno od početka epidemije virusa korona do danas ima 10.000 više zaposlenih nego onih koji su ostali bez posla, navodeći da ovaj podatak ruši priču kritičara kako se u Srpskoj ne može živjeti.

ZATRAŽENO DA INSPEKTORAT ЈAČE KRENE U KONTROLU CIЈENA NAFTE I NAFTNIH DERIVATA

Premijer Srpske istakao je da će inspekcijski organi pojačati kontrole kako bi natjerali davaoce bilo kakvih usluga da svoje cijene sada prilagode novonastaloj cijeni nafte i naftnih derivata.

Višković je rekao da cijene nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj u posljednjih mjesec dana značajno stagniraju ili imaju značajan pad, podsjetivši da je cijena litre evrodizela u maloprodaji bila preko 3,6 KM, dok je danas ima i prodajnih mjesta sa cijenom ispod tri KM.

On je rekao da je od Inspektorata Republike Srpske tražio da "žešće krenu" u maloprodaji u kontrolu svih cijena nafte i naftnih derivata, jer postoje značajna odstupanja od jednog do drugog prodajnog mjesta ili jednog i drugog dijela Republike Srpske, a ne bi trebala da bude razlike.

- Nisam primijetio da smo imali pad cijena ostalih namirnica u Republici Srpskoj kada je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata, dok su svi ranije u obrnutoj situaciji poskupljenja pravdali rastom nafte i naftnih derivata - rekao je Višković.

CIЈENA ELEKTRIČNE ENERGIЈE ZA GRAĐANE DUPLO ЈEFTINIЈA OD PROIZVODNE

Višković je rekao da je posebno ponosan na činjenicu da cijena električne energije u Republici Srpskoj skoro duplo jeftinija za građane nego što je proizvodna cijena.

- Republika Srpska ima cijenu električne energije oko 22,5 evra po megavat času, dok je proizvodna cijena u termoelektranama oko 45 evra po megavat času - istakao je premijer Srpske.

On je naglasio da je to moguće jer Republika Srpska ima svoj resurs – električnu energiju i tržišne viškove koje plasira na inostrana tržišta i na taj način kompenzuje ovaj gubitak koji se svjesno pravi vezano za ove cijene.

Višković je istakao da su vlasti Republike Srpske ovakvom politikom spasile veliki broj građana Srpske jer nije bilo udara na njihove kućne budžete, podsjetivši da je danas cijena električne energije na svjetskim berzama oko 400 evra po megavat času.

On je istakao da i privreda Republike Srpske plaća značajno manju cijenu električne energije u odnosu na privrednike u FBiH i regionu.

Višković je podsjetio da je Srpska raspisala javni poziv za izgradnju solarnih panela u Republici Srpskoj za domaćinstva i privredu.

On je pozvao građane Srpske da se upoznaju sa ovim javnim pozivom.

INDUSTRIЈSKA PROIZVODNjA

Višković je rekao da je u prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj veća za 5,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ističući da to znači da Srpska ima privrednu aktivnost.

On je rekao da je spoljnotrgovinski saldo Republike Srpske za prvi šest mjeseci 2022. godine veći za 35 odsto u odnosu na isti period lani, izvoz je veći za 35,6 odsto, dok je uvoz bio oko 35 odsto.

Prema njegovim riječima, za prvih šest mjeseci ove godine pokrivenost uzvoza izvozom u Srpskoj iznosi 80,5 odsto.

- Ovi podaci pokazuju da Republika Srpska ima proizvode koji mogu da se plasiraju na evropsko i svjetsko tržište - ukazao je Višković.

OBRAZOVANjE - DODATNIH 1,7 MILIONA KM ZA BESPLATNE UDŽBENIKE

Višković je podsjetio da je Vlada Republike Srpske odobrila dodatnih 1,7 miliona KM za nabavku besplatnih udžbenika za osnovce u Republici Srpskoj, navodeći da su ovdje uključena sva djeca od prvog do petog razreda, svi pobjednici republičkih takmičenja, kao i djeca iz višečlanih porodica tri plus.

AGRARNI BUDŽET VEĆI NEGO U FBiH

Premijer Višković je rekao da je u budžetu i rebalansu budžeta za ovu godinu za agrarni budžet Republike Srpske izdvojeno 75 miliona KM, ističući da je od početka ove godine do danas dodatno odobreno 35 miliona KM za poljoprivredu iz Kompenzacionog fonda.

- To je ukupno 110 miliona, što je više nego agrarni budžet FBiH, gdje je duplo veći broj poljoprivrednih gazdinstava - rekao je Višković.

On je rekao da je Kompenzacioni fond Republike Srpske od marta 2020. godine do danas odobrio 320 miliona KM za zdravstvo, privredu, zapošljavanje, a samo od početka ove godine do danas izdvojeno je 75 miliona KM.

Višković je rekao da je u poljoprivredi za nabavku nove mehanizacije umjesto planiranih 14 miliona KM odobren 21 milion KM, te za zapošljavanje umjesto 14 miliona KM odobreno je 28 miliona jer nije odbijen niko ko se prijavio i ispunio uslove.

On je rekao da je veliki podstrek poljoprivrednicima i projekat mađarske podrške koji kaže da za nabavku opreme koja mora biti mađarske proizvodnje mogu da dobiju i 70 odsto nepovratnih sredstava, uz njihovo učešće 30 odsto, a po pojedinačnom gazdinstvu može biti do 25.000 evra.

UKUPNI DUG REPUBLIKE SRPSKE 43,4 ODSTO BDP-a, A ЈAVNI 35,8 ODSTO

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da ukupan dug Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju na dan 31. mart 2022. godine iznosi šest milijardi KM i to je 43,4 odsto BDP-a, dok javni dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 4,9 milijardi KM ili 35,8 odsto BDP-a.

- Prema međunarodnim normama, ukupni dug je do 60 odsto BDP-a, a javni do 55 odsto BDP-a. Јesmo li prezaduženo društvo? Nismo - rekao je Višković.

Višković je rekao da ovi podaci pokazuju da Republika Srpska nije prezaduženo društvo, kako to tvrde ljudi iz opozicije.

SARADNjA SRPSKE SA SRBIЈOM

Višković je istakao da Republika Srpska ima dobru saradnju sa Srbijom, ističući projekat "Gornja Drina", te izgradnju HE "Buk Bijela", HE "Foča" i HE "Paunci".

- Ovi projekti će biti realizovani bez obzira na opstrukcije koje dolaze iz Sarajeva. U suštini ovi projekti su dobri za čitavu BiH i ne mogu nanijeti štetu jednom entitetu - rekao je Višković.

On je rekao da se tamo rade ozbiljni radovi i projektovanje, te da očekuje da do kraja ove i početkom iduće godine na početku građevinske sezone krene sa izgradnjom brane i glavnog objekta na HE "Buk Bijela".

Višković je rekao da očekuje da se vrlo brzo krene i u realizaciju projekta "Dabar" koji se radi sa kineskim partnerima, a vrlo brzo se sa kineskim partnerima očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju auto-puta od Vukosavlja do Brčkog, ističući da su u toku radovi na izgradnji auto-puta na koridoru "Pet ce".

On je rekao da su završeni radovi u vezi eksproprijacije zemljišta, te da se krajem avgusta očekuje početak radova na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Višković je rekao da su počeli radovi i na izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine, kojeg Srpska zajedno radi sa Srbijom.

GASIFIKACIЈA SRPSKE

Višković je rekao da Srpska ne želi da odustane od projekta gasifikacije Srpske, već želi sa ruskom kompanijom "Gasprom" da nastavi taj projekat.

- Idemo u realizaciju tog projekta uz izgradnju gasnih elektrana. Ruska kompanija Zarubrežnjeft je nedavno saopštila da želi u rafineriji nafte u Brodu da gradi gasnu elektranu i Republika Srpska daje punu podršku tom projektu", zaključio je Višković.

BRZA CESTA BIЈELjINA-PODROMANIЈA I FOČA TREBINjE

Višković je rekao da bi u narednim danima trebao imati još jedan sastanak sa kineskim partnerima koji su dostavili inicijalno pismo svog interesovanja za izgradnju brze ceste od Bijeljine prema Podromaniji, a onda od Foče do Trebinja.

- Mi sada proučavamo sve te uslove koji su dati u pismu i kada budem imamo sve potrebne informacije pozvaću ih na razgovor da pokušamo približiti pitanja o kojima imamo različite stavove - rekao je Višković i istakao da to nisu lagani pregovori.

SARADNjA DVA PREMIЈERA

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da je zadovoljan saradnjom sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i da su u uspjeli riješiti ona pitanja koja su u njihovoj nadležnosti.

On je podsjetio da su uspjeli dogovoriti da odblokiraju ogromna sredstva koja su bila zarobljena u "Elektroprenosu", što je veliki pomak za sve u BiH.

Višković je podsjetio i na tužbe i kontratužbe jer su velika sredstva bila zarobljena u UIO, koeficijent raspodjele je bio zablokiran skoro dvije godine na 32,17, da bi bio povećan na 34,97 što su milioni KM - te su i to dogovorili.

On je istakao da su sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom dogovorili infrastrukturne projekte od značaja za BiH, koje su predložili Srpska i FBiH, a koje su kandidovali prema međunarodnim finansijskim institucijama.

- Tu niko nije nikome ništa osporavao. Tako treba da sarađuju dvojica premijera - rekao je Višković.