latinica  ћирилица
17/08/2022 |  14:22 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Unaprijediti statusni i materijalni položaj boračkih kategorija

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske uputili su apel prema institucijama Srpske da adekvatnim mjerama unaprijede statusni i materijalni položaj boračkih kategorija, te poručili da je potrebno jedinstvo ove organizacije.
BORS -
BORS

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić rekao je da je ovoj organizaciji potrebno jedinstvo kao osnovni preduslov za njen opstanak i nesmetanu egzistenciju, te očuvanje Republike Srpske i njenog prosperiteta i ekonomskog napretka.

- Osuđujemo svaki vid podjela po bilo kom osnovu i ukazujemo na štetne posljedice koje u krajnjem ishodu mogu dovesti do erozije svega onog što smo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu stvorili - rekao je Ostojić danas novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa generalima Vojske Republike Srpske i bivšim predsjednicima BORS-a, na kojem je donesen niz zaključaka o statusu i položaju boračkih kategorija u Srpskoj.

General Vojske Republike Srpske Dragomir Keserović poručio je da BORS traži da se organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata tretiraju u skladu sa zakonom.

- Iz predmetne oblasti boračko-invlidske zaštite, Republika Srpska može imati samo jednu organizaciju od javnog interesa, a sa tim statusom trenutno ih ima više. To je jedan problem, a drugi je da se minimalno 20.000 boraca i njihovih porodica nalazi u stanju socijalne potrebe, što se mora uskoro rješavati kroz adekvatne analize - rekao je Keserović.

Bivši predsjednik BORS-a Savo Cvjetinović istakao je da se određene podjele u okviru ove organizacije moraju prevazići, te da je potrebno pristupiti izmjeni sadašnjeg statuta prema kojem bi pravo na članstvo imali i potomci boraca.

General Vojske Republike Srpske Momir Zec podsjetio je da će Boračka organizacija u narednom periodu insistirati na podizanju centralnog spomen-obilježja za sve poginule borce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na današnjem sastanku je, između ostalog, zaključeno da BORS u potpunosti podržava zaključke Skupštine organizacije usvojene na sjednici održanoj u julu u Bijeljini, a koji se odnose na unapređenje statusnog i materijalnog položaja boračkih kategorija, te na društvenu ulogu BORS-a.