latinica  ћирилица
22/08/2022 |  15:38 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

Dodik: Ideološka politika SDA svodi se na islamizaciju BiH (VIDEO)

Ideološka politika SDA svodi na islamizaciju BiH i ta stranka umišlja da je BiH njena, što nije tačno, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je istakao da "SDA vodi politiku uzimanja BiH za sebe, uzurpiranja svega i antiustavnu politiku, što je nedopustivo". 

- SDA želi mimo Ustava da sačini novu praksu koja bi bila antiustavna i antidejtonska u kome bi konstitutivni narodi bili svedeni na marginalne grupe. Sve su laži do laži ono što govori SDA. Ova stranka upoređuje Dom naroda u FBiH sa Vijećem naroda u Srpskoj, što je nevjerovatno jer Ustavom BiH nije predviđeno Vijeće naroda Republike Srpske nego ga je nametnuo visoki predstavnik - rekao je Dodik novinarima u Slatini kod Laktaša.

Srpski član predsjedništva BiH je ponovio da Vijeće naroda treba redukovati ili ukinuti jer je smetnja za efikasno donošenje odluka i ne štiti nacionalne interese.

- Slična situacija postoji na Kosovu gdje Kfor pokušava da predodredi ponašanje Šiptara, Šiptari pokušavaju da skrnave prava Srba, kao što to pokušavaju muslimani u BiH uz pomoć međunarodne zajednice - poručio je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog posljednjih poruka zvaničnika iz Srbije kada je riječ o položaju Srba na Kosovu.

- Čujemo veoma odlučne stvari iz Srbije i zato podržavam da Srbija interveniše ukoliko se pokušaju ugroziti prava Srba - rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da SDA vodi odsudnu političku bitku na unutrašnjem muslimanskom planu i zato sada žele muslimanski naconalizam da razviju do neslućenih razmjera".

- SNSD nije u koaliciji sa SDA. Republika Srpska se zalaže za mir. BiH je propala zemlja i najbolje bi bilo da se vratimo izvornom Dejtonu ili da se raziđemo. Spremni smo da branimo Srpsku, a ona je sposobna da odbrani institucije, teritoriju i narod - zaključio je Dodik.

U dokumentu SDA, koji su objavili pojedini mediji u FBiH, Srbija i Hrvatska su optužene da rade suprotno Dejtonu, te se ističe "potreba podrške SAD, Velike Britanije i EU da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejton".

SDA naglašava da BiH "trpi blokade od SNSD-a i HDZ-a", te predlaže simetrična rješenja u ovlaštenjima predsjednika i potpredsjednika entiteta, kao i u vezi s Domom naroda FBiH i Vijećem naroda Republike Srpske.