latinica  ћирилица
30/08/2022 |  19:03 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Dan nestalih - porodice ogorčene radom Instituta BiH (VIDEO)

Institut za traženje nestalih lica BiH odlučio je da obilježi Međunarodni dan u Banjaluci, a to su im dozvolile gradske vlasti.
Institut za nestala - Foto: RTRS
Institut za nestalaFoto: RTRS

Omogućili su im da na Trgu postave i izložbu. Iz Srpske oštra reakcija na ovakav performans - prestanite da ponižavate srpske žrtve selektivnom i diskriminatorskom politikom.

U Banjaluku danas je stigla Milka Kovačić iz Bratunca. Јoš traži kosti svog supruga. To je rekla i delegaciji Instituta.

- Srbi su stvarno stradali i ogorčena sam na Institut i direktora i mene je bar Institut debelo koštao - rekla je Kovačićeva.

Nije joj znao odgovoriti Mujo Hadžiomerović. Tvrdi da je pronađeno 80 odsto nestalih lica, ali i da je tretman podjednak za sve žrtve.

- Nema razlike, niti smo do sada brojali pronađene osobe po imenu i prezimenu, niti planiramo da to radimo - dodao je Hadžiomerović.

Demantuje ga direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić. Činjenice, kaže, jasno ukazuju na učvršćenu praksu diskriminacije srpskih žrtava.

- Institut od svoga osnivanja u potpunosti zanemaruje srpske žrtve, a to govori statistika da imamo situaciju da je u ovoj godini svega 6 lica srpske nacionalnosti identifikovano, prošle samo 10 i tako godinama unazad, od osnivanja Instituta 2008, a prije toga 346 Srba godišnje - kaže Kojić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać ističe da je PDP-ov i SDS-ov kadar odavno sastavni dio spornog Instituta. Za nju je današnje, kako kaže, gostoprimstvo aktuelne banjalučke vlasti dugogodišnja izdajničke politika.

- Obilježavate na neki način, dajete legitimitet tom štetnom djelovanju Instituta, ja ne znam kako to da nazovem nego kontinutitetom izdajničke politike - izjavila je Novaković Bursać.

Za Gradski odbor SNSD-a performans na Trgu je zloupotreba javnog prostora sa insinuacijama i tendencijom prikazivanja Srba kao zločinaca u političke svrhe.

To je, kažu, pokušaj nanošenja štete borcima i stvaraocima Republike Srpske.