latinica  ћирилица
14/09/2022 |  08:28 | Autor: SRNA

Za sedam mjeseci Srpsku posjetilo više od 230.000 turista

Republiku Srpsku je za sedam mjeseci, prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, posjetilo 238.618 turista, koji su ostvarili 574.034 noćenja, što je za 56 odsto više dolazaka i 40 odsto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine, rečeno je u Turističkoj organizaciji Srpske.
Trebinje - Foto: RTRS
TrebinjeFoto: RTRS

Iz ove organizacije su istakli da je, ako se uporedi broj ostvarenih noćenja sa istim periodom 2019. godine koja je bila rekordna, ostvareno 10.000 noćenja više.

Prema informacijama sa terena, i u posljednjem kvartalu ove godine u Turističkoj organizaciji Republike Srpske očekuju uspješnu turističku sezonu koja će po rezultatima nadmašiti prethodne.

Najveću posjetu, osim domaćih turista, ostvarili su gosti iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, dok se od ostalih evropskih zemalja ističu Njemačka, Austrija, Turska i Italija.

- Domaći turisti su najveći broj noćenja ostvarili u banjskim mjestima, zatim slijede ostala turistička mjesta koja posjeduju atraktivne faktore /klimatske, kulturno-istorijske, te riječna i jezerska mjesta/, zatim planinska i mjesta koja se ne mogu razvrstati ni u jednu od navedenih grupa, a raspolažu ugostiteljskim objektima za smještaj - istakli su iz Turističke organizacije Srpske.

Strani turisti su najveći broj noćenja ostvarili u banjskim i planinskim mjestima, dok je prosječno zadržavanje turista na destinacijama Srpske 2,4 dana.

Prema podacima republičke Turističke organizacije, u Republici Srpskoj je od 1. jula iskorišteno ukupno 11.606 turističkih vaučera u 18 destinacija.

Oni su naglasili da su vaučeri najviše iskorišteni u Banji Vrućici kod Teslića i smještajnim kapacitetima u Trebinju, "Termama Ozren", Јahorini, Palama, Bijeljini i Banji Laktaši.

Iz Turističke organizacije Republike Srpske napomenuli su da građani Srpske imaju mogućnost korištenja turističkih vaučera do 30. oktobra.