latinica  ћирилица
20/09/2022 |  11:36 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Predstavljena monografija prijedorskih jedinica Vojske Republike Srpske (VIDEO)

U Prijedoru je predstavljena Monografija o ratnom putu prijedorskih jedinica Vojske Republike Srpske. U knjizi je opisan ratni put 43. motorizovane brigade, Pete kozarske brigade, policije i Sedmog odreda specijalne brigade policije.
Monografija - Foto: RTRS
MonografijaFoto: RTRS

Prijedorske vojne i policijske jedinice prošle su ratni put dug 15 hiljada kilometara. Borile su se na gotovo svim ratištima, od Zapadne Slavonije, preko Posavine, Sarajevsko-romanijske regije i bihaćkog ratišta, pa do odbrane Prijedora u maju 1992. i u oktobru 1995. godine.

- U izradi Monografije insistirali smo na istini i na činjenicama. Lično nismim da bi se borci svih prijedorskih ratnih jedinica obradovali da vide šta smo napisali i o njima i o sebi, a i posebno o brigadama - rekao je Radovan Šmitran, ratni komandant 43. Prijedorske motorizovane brigade.

Ratni komandant Pete kozarske brigade Ostoja Barašin smatra Monografiju kapitalnim djelom.

- Mladim pokoljenjima ostavili smo Republiku Srpsku kao najveću vrijednost, a onda i ovu monografiju za Republiku Srpsku i Prijedorčane da mogu da se na tim događajima, opisanim događajima uče kako je tekla ta naša, kako je tekao Otadžbinski rat - naglasio je Barašin. 

Izdavači Monografija su Boračka organizacija grada Prijedora i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Obilježavanje 30 godina od osnivanja prijedorskih ratnih jedinica nastavlja se, programom kod centralnog spomen-kompleksa, u kasarni i kod crkve na Pašincu.