latinica  ћирилица
20/09/2022 |  19:42 ⇒ 21/09/2022 | 08:33 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: Putin zna da Sarajevo opstruiše gradnju gasovoda (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je na današnjem sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi razgovarao i o energetskim pitanjima, prije svega gradnji gasovoda i dvije elektrane u Republici Srpskoj.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naveo da je Gasprom nedavno poslao svoje predstavnike koji su određivali trasu i lokaciju za dvije elektrane.

- Predsjednik Putin je upoznat s tim i rekao je da zna da samo jedna stvar sprečava realizaciju projekta, a to je saglasnost zajedničkog nivoa da se ispod Drine prođe sa profilom gasovoda kako bi moglo dalje da se kreće kroz Republiku Srpsku - rekao je on.

Dodik je rekao da je upoznao Putina s tim da je na sjednicama Predsjedništva BiH inicirao donošenje odluke o tome, ali da druga dva člana Predsjedništva nisu htjeli to pitanje da stave na dnevni red.

- Imamo važnog investitora za ozbiljne projekte koji rješavaju našu kompletnu energetsku stabilnost u budućnosti, a oni ne žele to da podrže - istakao je on.

Dodao je da bi danas imali promociju tog projekta i razgovarao bi sa Putinom o najvećem investicionom projektu u Republici Srpskoj, da nije bilo opstrukcija iz Sarajeva, koje, kako kaže, takvo kakvo je, pokušava sve da onemogući, zabrani i zaustavi.

Dodik kaže da, ukoliko se nastave opstrukcije, neće podržati projekte bilo gdje na prostoru BiH.

On je istakao da je Putin potvrdio da stoji iza ovog projekta, te da je molio da se ubrza realizacija.

Dodik je naveo da je razgovarano i o isporuci ruskog gasa.

- Zamolio sam ruskog predsjednika da nam obezbijedi isti tretman, uslove i količine gasa za iduću godinu, ali oni o tome još nisu odlučivali, odlučivaće u novembru ili decembru. Putin je rekao da će prenijeti svoj stav i podršku tom pristupu Gaspromu i da ćemo vjerovatno imati taj pristup iduće godine - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao i da Zarubežnjeft želi da gradi na prostoru Rafinerije nafte u Brodu novu termoelektranu na gas od 100 megavata i da je to velika investicija.